Verschillende klachten over zonnepanelen die verplicht moeten verdwijnen in Damme

Marnix bij zijn zonnepanelen op de grond. © (Foto MM)
Redactie KW

Marnix Van Overmeire (52) uit Damme krijgt van de Vlaamse Overheid drie maanden de tijd om veertig zonnepanelen uit zijn voortuin te verwijderen.

De vijftiger investeerde in 2011 nog ruim 30.000 euro in de groene stroom, maar riskeert nu een dwangsom te moeten betalen per dag dat de panelen blijven liggen. “Omdat we in agrarisch gebied wonen. Het is schandalig”, foetert Marnix. Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) zegt dat er een oplossing op komst is.

Net zoals heel wat Vlaamse gezinnen besloot Marnix Van Overmeire (52) uit de Scheewege in Damme in 2011 deels over te schakelen op groene stroom. In die periode kreeg je bij de aankoop van zonnepanelen nog hoge premies én werd er volop promotie rond gemaakt. “Na enig overleg beslisten we om in totaal veertig zonnepanelen aan te kopen”, vertelt Marnix. De investering van ruim 30.000 euro begon eindelijk te renderen toen er afgelopen zomer een vervelende brief toekwam ten huize Van Overmeire. “Zonder dat we ooit iemand hoorden, kregen we de melding dat onze zonnepanelen in de voortuin moesten verdwijnen. Nochtans liggen ze volledig op privéterrein en zijn ze van de straatkant niet te zien”, aldus Marnix, die zich verder informeerde. Na enkele telefoontjes en briefwisselingen bleek uiteindelijk het ‘agrarisch gebied’ waar de zonnepanelen liggen het probleem.

Schandalig

“Blijkbaar mogen in agrarisch gebied zonnepanelen niet op de grond bevestigd zijn. In ons geval waren we dus verplicht de panelen op ons dak te plaatsen. Maar dat is daar helemaal niet voor geschikt. Enkel op ons bijgebouw is een beetje plaats, maar lang niet genoeg. Wisten ze dat vijf jaar geleden nog niet? Zelfs onze leverancier was niet op de hoogte dat je voor zonnepanelen op de grond een bouwvergunning moet aanvragen”, zucht Marnix. De man protesteerde nog tegen de beslissing maar kwam van een kale reis terug. De zonnepanelen op de grond zullen en moeten verdwijnen. “Over een verloren investering gesproken, deze kan wel tellen. Wat moeten we nu aanvangen met die panelen? Op ons dak is zoals gezegd helemaal geen plaats. Zonnepanelen renderen ook enkel als ze naar het Zuidoosten zijn gericht. De voortuin was daarbij de enige overgebleven optie. Ik snap écht het probleem niet.” Van Overmeire krijgt nu drie maanden de tijd om zijn voortuin vrij te maken van zonnepanelen. Doet hij dat niet, riskeert hij een dwangsom te moeten betalen per dag dat ze blijven liggen. Opvallend: enkele huizen verderop, op nog geen kilometer van de villa van Marnix, mag een gelijkaardige constructie wél blijven.

Geregulariseerd

Bij de stad Damme bevestigen ze dat de dienst Stedenbouw regelmatig controles doet van zonnepanelen. “We zijn ook op de hoogte van de zaak”, zegt burgemeester Joachim Coens, die al verschillende bezorgde burgers aan de telefoon kreeg. Margot Neskens, woordvoerder van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) bevestigt dat dit een veelvoorkomende en vervelende situatie is. Ze liet gisteren weten dat er een oplossing in de maak is. “Er is heel recent beslist dat het plaatsen van zonnepanelen bestemmingsneutraal wordt. Dat betekent dat ze dus overal kunnen liggen, als dat logisch is. Het is evenwel nog wachten op het definitief in werking treden van het reglement, maar dat zal geen maanden meer duren. In dit specifieke geval zal er normaal geen probleem meer optreden en zullen de panelen mogen blijven als het reglement definitief is.”

(MM – foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier