Venning Kortrijk is meest sociaal duurzame wijk van Europa

Venning in Kortrijk. © Gerald Van Rafelghem
Axel Vandenheede

De wijk Venning in Kortrijk is verkozen tot de meest sociaal duurzame wijk van Europa tijdens de European Responsible Housing Awards

Voor architectenbureau Buro II & Archi+I en huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning is dit de kroon op het werk. Van bij het begin van de heropbouw van de sociale woonwijk Venning was het de ambitie om van de meest achtergestelde wijk van Kortrijk een leuke buurt te maken, ontdaan van zijn sociaal stigma. De wijk is daarnaast ook de eerste CO2-neutrale wijk in Vlaanderen.

“Aan het idee van ghettovorming is resoluut een einde gekomen”

De jury loofde Venning Kortrijk omdat er gekozen werd voor voor hoogwaardige architectuur. “De CO2-neutrale appartementen doen denken aan een mediterraan vakantieoord”, aldus de jury. “Aan het idee van ghettovorming, dat voorheen rond de wijk hing, is daarmee resoluut een einde gekomen.”

Pilootproject

In de Venning kregen 196 gezinnen een nieuwe, architecturaal hoogwaardige en passieve woning ter beschikking. Venning was ook een pilootproject voor het Europese project Eco-Life. De inspanningen worden nu beloond door Housing Europe, met een European Responsible Housing Award in de categorie ‘local social sustainability’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier