Velduil doet het weer goed in de kustpolders, dankzij ‘uitzonderlijk goed muizenjaar’

© © Ronald Messemaker / Buiten-Beeld
Redactie KW

Dat meldt S.O.S. Kustpolders in haar nieuwsbrief.


© © Ronald Messemaker / Buiten-Beeld

“Deze gevleugelde koning van de polders staat symbool voor grote open landschappen van Scandinavië of Midden- en Oost-Europa waar ze broeden, en de vlakte van Lampernisse en Uitkerke waar ze doorgaans overwinteren”, beschrijft S.O.S. Kustpolders. De velduil is sowieso een zeldzame vogel in onze polders en het is sinds 2005 geleden dat hij nog eens in Vlaanderen broedde.

Velduil doet het weer goed in de kustpolders, dankzij 'uitzonderlijk goed muizenjaar'


© © Ad Sprang / Buiten-Beeld

Uitzonderlijk goed muizenjaar

Tot nu dus, want dit seizoen waren er minstens acht succesvolle broedgevallen in het weidegebied van Lampernisse en in de Waleweiden in Diksmuide-Middelkerke. Er waren vermoedelijk ook broedgevallen in de IJzervallei. De velduil vindt in poldergraslanden als de Waleweiden en het weidegebied van Lampernisse duidelijk zijn geliefkoosde biotoop. Het is zonder twijfel een combinatie van die biotopen die hier nog zijn en het uitzonderlijk goede muizenjaar. Muizen vormen immers het stapelvoedsel van velduilen. In periodes met jongen vangen ze er tientallen per dag.

Velduil doet het weer goed in de kustpolders, dankzij 'uitzonderlijk goed muizenjaar'


© Yves Baptiste

Hoe dan ook is het broedsucces van meerdere koppels mooi en bijzonder hoopvol. Een mooier symbool van hoop kon ‘S.O.S. Kustpolders’ zich niet wensen. Voor het vrijwaren van de nesten in de hooilanden van zowel de Waleweiden in Diksmuide-Middelkerke als het weidegebied in Lampernisse is er een nauwe samenwerking geweest tussen mensen van het natuurbehoud en de betrokken landbouwers. In de meeste gevallen zijn afspraken gemaakt met de landbouwers om nesten te vrijwaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier