Van Lo-Reninge tot Knokke-Heist: hoeveel zonnepanelen telt jouw gemeente?

Redactie KW

In West-Vlaanderen liggen er bijna 50.000 zonnepanelen-installaties op de daken van de huizen. De landelijke gemeenten scoren bovendien beter dan de steden.

Dit jaar kwamen er tot eind juli al meer dan 2.000 zonnepanelen-installaties bij in West-Vlaanderen. Daarmee werd de kaap van 250.000 installaties bij particulieren (< 10 kVA) gerond in Vlaanderen. De meeste van die installaties liggen in de provincie Antwerpen. Als je het aantal installaties afzet tegenover het aantal inwoners, staat de provincie Limburg aan kop. De meeste grote installaties (> 10 kVA) vinden we in West-Vlaanderen.

Bij de kleinere installaties doen de landelijke gemeenten het -rekening houdend met het aantal inwoners- duidelijk beter dan de steden. Bovenaan prijken Lo-Reninge, Staden, Zuienkerke, Vleteren en Langemark-Poelkapelle. De kust en de steden doen het minder goed. Hoe lager de ‘penetratiegraad’, hoe meer installaties er zijn ‘per inwoner’.

>> Tabel niet zichtbaar?

“Met mijn zonneplan wil ik de cijfers de komende maanden en jaren gevoelig opkrikken, onder andere door zonnedelen mogelijk te maken”, legt Bart Tommelein uit. “Mensen moeten makkelijker kunnen investeren in zonnepanelen op daken van bedrijven, scholen, voetbalkantines, culturele centra, enzovoort.”

Uit de cijfers blijkt duidelijk dat er nog steeds zonnepanelen-installaties bijkomen bij particulieren, ook al krijg je daar vandaag geen groenestroomcertificaten meer voor. Het aantal grote installaties lijkt echter te stagneren. Er kwamen 55 middelgrote installaties bij (> 10 kVA en < 250 kVA),en het aantal heel grote installaties (> 250 kVA) liep zelfs licht terug.

“Ik roep alle bedrijven en overheden op hun daken te benutten. Ze hoeven niet per se zelf te investeren, ze kunnen hun daken ook ter beschikking stellen van werknemers, klanten, buren,… We zijn op goede weg, maar om onze doelstellingen hernieuwbare energie te halen zullen we echt iedereen mee aan boord moeten krijgen”, besluit minister Tommelein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier