Uitzonderlijke groep walvissen gespot voor kust van Blankenberge

Redactie KW

Donderdag werden er zo’n twintig grienden gespot. Het is 26 jaar geleden dat er nog een groep van die tandwalvissen voor onze kust gezien werd.

Voor de kust van Norfolk in Groot-Brittannië werden maandag al 22 grienden gezien. “De groep leek volgens de waarnemer gedesoriënteerd en zwom dicht tegen de kust aan, maar tot een stranding kwam het niet”, verduidelijkt Dominique Verbelen van Natuurpunt. “Vandaag werd hoogstwaarschijnlijk dezelfde groep opgepikt voor de Belgische kust. De eerste melding kwam van de bemanning van Blue One en kort erna werd de groep gefilmd en gefotografeerd door de bemanning van de Satisfied, bij het binnenvaren van de haven van Blankenberge. De groep bleef tot in de avondschemer rondhangen voor staketsel van Blankenberge en zorgde voor een uniek spektakel.”

Uitzonderlijk voor de Belgische kust

Grienden zijn uitgesproken groepsdieren, waardoor een groep van 20 exemplaren in het normale verspreidingsgebied dan ook geen uitzondering is. Het blijft wel uitzonderlijk voor de Belgische kust. De laatste waarneming van een dergelijke groep dateert van 4 september 1988 toen een dertigtal grienden de Voorhaven van Zeebrugge binnenzwom.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier