Uitkijken voor de pijnlijke prik van de kleine Pieterman aan zee!

Redactie KW

De zonnige dagen van de laatste weken hebben er voor gezorgd dat het strandwater snel is opgewarmd.

Dat weet ook de kleine Pieterman, die van het opwarmende strandwater profiteert om de nietsvermoedende pootjebadende toerist een ferme prik te geven wanneer hij per ongeluk op de omhoogschietende zwarte rugvin trapt.

Dit visje heeft de onhebbelijke gewoonte om zich bij gevaar in te graven in het natte zand, waar het bij de minste aanraking zijn rugvin omhoog steekt. Vooral op deze zwarte rugvin en op het kieuwdeksel staan stekels die een giftige stof bevatten en onherroepelijk in de blote voetzool terecht komen wanneer je erop stapt. Gevolg: een helse brandende en uitstralende pijn.

Zo snel mogelijk een hulppost opzoeken is in dat geval de boodschap, waar met heet water en een zalfje geprobeerd wordt het gif te neutraliseren. Stoere vissers deden het vroeger met een brandende sigaret die dichtbij de pijnlijke plaats werd gehouden, of ze maakten een kleine insnijding rond de steek en lieten wat bloed samen met het gif uit de wonde lopen. Volgens strandkenners, waaronder ook de Paardenvissers uit Oostduinkerke, duiken deze visjes steeds vaker op langs onze kustlijn.

Ze houden van het opwarmende zeewater, maar niet van de pootjebadende toeristen die ze liefst naar huis sturen met een stevige prik. Dit kleine visje van amper 18 cm behoort tot de giftigste soort dieren van Europa. Iets aan de voeten doen wanneer je in het strandwater stapt is zeker aan te raden.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier