Tweedaagse (H)eerlijk Brugge wil meer bewustmaking creëren rond duurzame voeding

We zien directeur Filip Defraye van Spermalie, schepen Mieke Hoste, ambtenaar Karine De Batselier en vrijwilliger Marleen Brutyn. © FP
Redactie KW

In het kader van het European Food Smart Cities for Development-project kun je op zaterdag 28 en zondag 29 mei genieten van (H)eerlijk Brugge. Op verschillende locaties valt van alles te beleven rond duurzame voeding.

Tijdens deze tweedaagse wil Brugge samen met een veertigtal plaatselijke verenigingen en organisaties, die zich verenigen in het Food Lab, bewustmaking creëren rond duurzame voeding en dus het belang van stadslandbouw, een korte voedselketen, voedselverlies en Fair Trade onderstrepen.

Op zaterdag 28 mei kun je in het Koning Albert I-park van 11 tot 18 uur deelnemen aan allerlei gratis workshops, onder meer een baristaworkshop rond fair trade-koffie. Je kunt ook zelf enkele gerechtjes leren maken én ervan proeven.

In datzelfde park kun je op dezelfde dag aanzitten bij ‘Feeding the World’, een gratis banket voor liefst 5.000 mensen, waar chef-kok Pieter Lonneville van Tête Pressée, Wim Lybaert en een veertigtal leerlingen van de Brugse Hotel- en Toerismeschool Spemalie op basis van voedseloverschotten voor zullen zorgen. Op het banket zal je kunnen genieten van een groentegerecht en een maaltijd met Noordzeevis.

“Met dit evenement willen het schandaal van de voedselverspilling aankaarten en op een positieve manier oplossingen zoeken”, motiveert de Brugse schepen van Leefmilieu Mieke Hoste (sp.a). “Wereldwijd gaat immers een derde van het voedsel verloren, terwijl een miljard mensen chronisch honger lijden.”

Local Heroes en expositie aan station

Op zaterdag 28 én zondag 29 mei geeft de dienst Economie van de stad Brugge, telkens van 10 tot 18 uur, in de Stadshallen op de Markt een vrij podium aan de producenten uit de Brugse regio en dit tijdens een heuse streekproductenmarkt onder de noemer ‘Local Heroes’. Beide dagen zijn er ook kookdemonstraties.

Tijdens de tweedaagse loopt aan de achterkant van het station van Brugge doorlopend ook een fair trade-expositie. “Op deze tentoonstelling ontdek je waar fair trade voor staat, welke handelaars en horecazaken in Brugge fair trade-producten aanbieden en hoe je zelf kan kiezen voor eerlijke en lokaal duurzame voeding”, kondigt Mieke Hoste aan.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier