Twee windmolens op komst langs de Roeselaarseweg in Torhout?

Redactie KW

Groenestroomproducent Elicio plant de bouw van twee windturbines langs de Roeselaarseweg, palend aan het toekomstige bedrijventerrein.

In de loop van december zal de jonge Oostendse groenestroomproducent een bouwvergunningsaanvraag indienen voor de realisatie van twee windturbines tussen de spoorweg en de N32 Roeselaarseweg. De beide molens met een maximale tiphoogte van 150 meter komen op een 50-tal meter van de spoorweg in de zone tussen de toekomstige bedrijvenzone en het landbouwbedrijf De Groentehoeve. Samen zullen de twee nieuwe turbines groene stroom opwekken voor ruim 3.700 gezinnen.

“Nooit last van slagschaduw”

“We beogen een goede relatie met de omwonenden, die betrokken zullen worden bij het project”, verduidelijkt Bart Slabbinck van Elicio. “Er zullen 1.500 brieven verspreid worden in de buurt met een uitnodiging voor een infomarkt, waar alle informatie over de plannen beschikbaar zal zijn. De windturbines respecteren de Vlarem-normen inzake geluid en slagschaduw. Dankzij de goede oriëntatie van de turbines zal de Sneppestraat, die de meest nabije woonstraat is, nooit last hebben van een slagschaduw. In de Slingerstraat zal de slagschaduw hooguit in de achtertuinen of misschien een veranda vallen. Enkel in de Bollestraat zijn overschrijdingen van de normen mogelijk, maar dankzij speciale software zullen de windturbines in dat geval vertragen of zelfs stilvallen.”

“Dankzij speciale software zullen de windturbines in geval van slagschaduw vertragen of zelfs stilvallen.”

“Bij de minste ijsvorming vallen de wieken sowieso stil. Belangrijk om op te merken is dat het geluid van de windmolens maar klein bier is tegenover het lawaai van een passerende trein of het verkeer op de gewestweg. Omwonenden kunnen bij ons een visualisatie opvragen van het zicht op de molens vanaf hun woning.”

Geen derde windturbine

Volgens Bart Slabbinck zijn er geen plannen voor een derde windturbine. “Vanuit opportuniteitsoverwegingen werd geen derde turbine weerhouden. Hierdoor vergrootte de afstand tot de wijk Goede Herder. Ik wil wel opmerken dat een derde molen op zich wel perfect kon. De inplanting van de molens houdt ook rekening met de komst van het fietspad langs de spoorlijn tussen Torhout en Lichtervelde. De wieken komen niet over het fietspad.”

De gemeentebesturen van Lichtervelde en Torhout zijn op de hoogte van de plannen en zullen hun advies formuleren na het openbaar onderzoek, dat in de loop van januari van start gaat. Het is de Vlaamse overheid die de bouwvergunning aflevert en de provincie de milieuvergunning. “Als alles goed verloopt zouden we in april of mei over een bouw- en milieuvergunning moeten beschikken. De bouwwerken zouden dan in de loop van 2018 van start moeten kunnen gaan”, besluit Bart Slabbinck.

Op zaterdag 17 december organiseert Elicio tussen 10 en 16 uur een infomarkt in zaal Sparrenhove in de Herderstraat in Torhout.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier