Tuinen van Stene brengen buurt en boer samen

V.l.n.r. Groenontwerper Lies Van Lierde, landschapsarchitect van stad Oostende Eli Devriendt, Shirley Pauwels van de directie Openbaar Domein, verantwoordelijke biopluktuin Alexander Proot en schepen Openbaar Domein Jean Vandecasteele. (Foto ML)
Redactie KW

Onze stad krijgt er straks een enorm stadspark bij. De Tuinen van Stene lijmt land- en tuinbouw naadloos aan de stadsrand. In die historische polders groeit een waterrijk landbouwpark waar agrarische activiteit, recreatie, korte keten economie en natuur het landschap tekenen. Nu al is dit pilootproject al een geleid bezoek waard.

Bordjes met ‘verboden het grasperk te betreden’ zul je er niet vinden. Integendeel, in de Tuinen van Stene wordt er straks gefietst, gewandeld, gekweekt, geoogst… Kortom de stad maakt de geboorte mee van haar eerste voedselpark waar landbouwer en stedeling bij elkaar buurten. De Tuinen zijn vandaag nog een onbestemde groene vlakte, omzoomd door de winkelketens van de Torhoutsesteenweg, Stene, de nieuwbouwwijk rond het St-Andreasinstituut en de open Snaaskerkepolder. “Het idee voor de Tuinen van Stene als voedselpark is ontstaan in 2012 bij de opmaak van het masterplan voor het Groen Lint dat vandaag al alle groene grensstroken van de stad aan elkaar bindt in één fietsroute”, zo situeert landschapsarchitect Eli Devriendt het prestigieuze project.

Recreatie

“Deze site wordt dus geen traditioneel park”, zegt schepen voor het Openbare Domein Jean Vandecasteele, “maar een innovatief park, uniek in zijn soort. Naast tuinbouw binnen het CSA-project, is er ook ruimte voor natuurontwikkeling, recreatie en innovatieve landbouwvormen. En niet in het minst wordt het een belangrijke waterbuffer bij zware regenval in korte periode. Vergeet niet dat het overstromingsgevaar aan onze kust niet alleen van de zeezijde komt. Het hinterland kan evengoed rampzalige wateroverlast bezorgen.”

waterwindmolen

Tuinen van Stene brengen buurt en boer samen

“Dezer dagen wordt daarom 15.000 m³ overtollige polderklei afgevoerd en dichtgeslibde beekjes en kreken uitgegraven voor wateropvang en -huishouding bij de voorziene landbouwactiviteiten in de toekomst. Er komen zelfs een heuse waterwindmolen en een aantal nieuwe bruggetjes over de waterlopen.” Vandecasteele maakt er geen geheim van dat hij zijn inspiratie onder andere haalde in Les Hortillonnages in het Noord-Franse Amiens. De schepen ziet al platbodems door de kanaaltjes glijden met stapels versgeplukte groentes of vrolijk spelevarende recreanten.

Verblijfsplek

In De Tuinen zal niet enkel gewerkt worden, het wordt ook een verblijfsplek, een ruimte die kan dienen als openluchtklas, maar je zal er ook kunnen wandelen langs de biopluktuin, doorheen de begraasde weides en zo richting Schorredijk en stenedorp over een nieuw aan te leggen over het Provinciegeleed. Weet je dat het nieuwe park met een oppervlakte van 35 hectare bijna zo groot is als het Maria-Hendrikapark”, vroeg Vandecasteele nog.

Pilootproject

Op 1 september moeten sportieve scholieren al het nieuwe fietspad dat de Tuinen van Stene doorsnijdt en deels over het Sint-Andreasinstituut loopt het nieuwe schooljaar veilig kunnen in fietsen. De school krijgt er zowaar meteen één grote tuin bij. Ook één van de vier ingangen tot het park passeert over schoolterrein. “Maar de hoeve Sanders wordt de belangrijkste parkpoort en de voormalige boerderij komt ook een vernieuwend woonproject De Living voor 50-plussers. Ook de aan de Tuinen palende Boldershof wordt gerenoveerd tot een complex voor cohousing met 18 woonentiteiten.”

De Tuinen komen tot stand met de steun van de Vlaamse Overheid. Daarbij werd de stad geselecteerd als Pilootproject Productief Landschap. Een landschap dat ook van een 20 meter hoge uitkijktoren zal te genieten zijn.

Geleid bezoek

In juli en augustus zijn er gratis rondleidingen op volgende dagen en uren: zondag 01/07 om 11 uur, donderdag 05/07 om 18 uur, zaterdag 14/07 om 14 uur, donderdag 19/07 om 18 uur, zondag 29/07 om 11uur,donderdag 02/08 om 18 uur, zaterdag 11/08 om 14 uur, donderdag 16/08 om 18 uur en zondag 26 /08 om 11 uur. De rondleidingen starten telkens in de Sandershoeve, Stenedorpstraat in Stene. (Marc Loy)

Inschrijven kan via www.oostende.be/tuinenvanstene

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier