Top 10 van vuilste waterlopen in Vlaanderen kleurt bijna volledig West-Vlaams

© Foto Flickr / Wim Vandenbussche
Redactie KW

Dat heeft vooral te maken met de sterk vervuilde Leie.

De Leie
© Foto Flickr / Wim Vandenbussche

Op zondag 13 juli springen duizenden mensen in heel Europa tegelijkertijd het water in om aandacht te eisen voor de slechte waterkwaliteit van onze rivieren en beken. Ook in Vlaanderen is dat nodig en hebben de beleidsmakers nog werk aan de waterwinkel : dit zijn de 10 meest vervuilde waterlopen van Vlaanderen. Natuurpunt stelde deze lijst samen op basis van meetgegevens van de Vlaamse Milieumaatschappij, die gebaseerd zijn op de hoeveelheid levende organismes die in het water aangetroffen werd

>> http://bit.ly/U5drzT

Twijfelachtige eer voor Passendalebeek in Moorslede

De Passendalebeek in Moorslede, die uitmondt in de Leie, is de vuilste beek van Vlaanderen en bevat het minst waterleven. Dat blijkt uit cijfers die Natuurpunt opvroeg bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Wat meteen opvalt in de lijst van de 10 meest vervuilde waterlopen en beken van Vlaanderen is dat niet minder dan 6 meetpunten (1,2,5,6,7,10) in het Leiebekken te vinden zijn. Helemaal verrassend is dat niet: de Leie kampt met industrie in de streek rond Kortrijk, intensieve landbouw waarbij meststoffen en pesticiden via afwatering in het grond- en rivierwater terechtkomen en verspreide bebouwing (waardoor meer afvalwater ongezuiverd in de rivieren stroomt).

The Big Jump

Zondag springen duizenden mensen tijdens de Big Jump in rivieren en beken om voor proper water te ijveren. Hiermee willen ze een krachtig signaal geven aan de politici om waterkwaliteit op de politieke agenda te krijgen. Dat is nodig: twintig procent van de Vlaamse gezinnen loost zijn afvalwater nog steeds rechtstreeks in de rivieren. Recent bleek nog dat één bedrijf op tien betrapt werd op het lozen van vervuild afvalwater en daarnaast is er een duidelijke impact van uitgespoelde pesticiden en mest, die in het grondwater terechtkomen.

Die drie factoren zorgen ervoor dat de doelstelling voor de Europese Kaderrichtlijn Water, om de kwaliteit van ons oppervlakte- en grondwater tegen 2015 in goede staat te krijgen, een heel eind van ons verwijderd is. Slechts twee Vlaamse waterlopen halen momenteel nipt de Europese kwaliteitsnorm: de Kleine Nete en de Wamp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier