Tiener uit Oostduinkerke raapt op het strand eigenhandig meer dan 100 kilo zwerfvuil bijeen

Aäron bij een deel van de 'buit': het gaat van plastic flessen tot tandenborstels en van stukken vissersnetten tot glas. © GF
Redactie KW

Hij is er nog maar 19, maar Aäron Fabrice uit Oostduinkerke legt al een bijzonder volwassen mentaliteit aan de dag. De tiener trok zaterdag op opruimtocht langs het strand van Nieuwpoort. Zijn oogst na een dagje ‘puin ruimen’ is – jammer genoeg – indrukwekkend.

“De zee is mijn grootste passie”, vertelt Aäron. “Telkens als ik op het strand kom, vind ik plastic en ander afval. Ik kan me geen strand meer voorstellen zonder afval en daar moet iets aan gedaan worden.” Geen beter voorbeeld dan zelf de hand aan de ploeg slaan, vond hij, dus liep hij het strand af in Nieuwpoort, tot aan het Oosterstaketsel. En niet zonder succes. “Na veel sleuren en rapen bracht mijn actie 103,73 kg afval op, in een strook van amper 300 meter. Dat is nog maar een klein deel van wat er tussen Nieuwpoort en Westende Sint-Laureins ligt. Er ligt van alles, van flessen en plastic bekers tot stukken van vissersnetten, tot tandenborstels, glas, allerlei soorten doppen, en nog veel meer”, somt hij op.

Microplastics

Zijn bedoeling? Mensen bewuster maken van het milieuprobleem én hen hopelijk ook aanzetten om ook eens zwerfvuil te ruimen. “Want alleen samen kunnen we het plasticprobleem in de wereld oplossen”, zegt hij. “Veel mensen weten ook niet dat plastic uiteindelijk ook in onze voedselketen terecht komt, in de vorm van microplastics: stukjes plastic die alsmaar kleiner worden door het zonlicht en het water. Die krijgen we binnen via het eten van vissen of mosselen. Microplastic op zich lijkt niet gevaarlijk, maar het zijn de giftige stoffen die zich er aan vasthechten die schadelijk zijn voor de mens.”

Zondag ging Aäron opnieuw zwerfvuil ruimen én kreeg hij al hulp van enkele helpende handen.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier