Terreinwerken voor natuurinrichting Biscopveld zijn volop aan de gang

Joy Laquière van VLM geeft toelichting bij de natuurinrichtingswerken op het Biscopveld. (Foto WV) © Joy Laquière van VLM geeft toelichting bij de natuurinrichtingswerken op het Biscopveld. (Foto WV)
Redactie KW

De werken op het 1015 ha grote gebied, dat zich situeert in het hart van het landschapspark Bulskampveld, zijn vorig jaar gestart. Dit jaar komen ze op kruissnelheid en ze zullen vermoedelijk nog duren tot 2019.

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) nemen het voortouw in deze werken, die ertoe moeten leiden dat de natuurkwaliteit beter wordt. Vreemd genoeg zal hiervoor onder meer 24 ha bos worden gekapt. Twee derde daarvan om het herstel mogelijk te maken van de heidevegetatie die origineel in dit gebied aanwezig was. “Maar er wordt ook nieuw bos aangeplant”, stelt Joy Laquière van VLM, “en we zullen aan het einde van de rit een positieve bosbalans kunnen voorleggen”.

Ook herstel van dreven, werken aan de loop en de waterkwaliteit van de beken in het gebied, en het herstel van enkele grotere exemplaren van de veldvijvers die zo typisch zijn voor het Biscopveld, staan op het programma.

In een latere fase (2016-2017) komt er ook een recreatieve meerwaarde, onder meer door de aanleg van een aantal missing links in het wandel- en fietsnetwerk, en een landschappelijke upgrade van het Sint-Pietersveld.

Een extra troef dus voor het Landschapspark Bulskampveld, dat met Natuurpunt, ABS, Boerenbond, Landelijke Gilden, het Agentschap Onroerend Erfgoed en Wandelclub Beernem sinds vandaag ook zes nieuwe partners heeft. Er is ook een nieuwe website live : www.landschapspark-bulskampveld.be (JRE)

Meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier