Tabakstelers in Wervik hopen op regen

© LVW
Redactie KW

Omwille van de aanhoudende regen moest tabaksteler Ann Ramon uit Wervik vorig jaar haar tabaksoogst laten inploegen. Nu houdt de droogte aan, al regent het af en toe wel. Ann Ramon gooide na al die tegenslag de handdoek niet en plantte weer tabak. “Het ziet er goed uit, maar niet super”, zegt Ann. “Regen kan zorgen voor mirakels.”

Omwille van de vruchtafwisseling staan de tabaksplanten van Ann Ramon dit keer in de Wolvenstraat. De vorige keer op een perceel in Kruiseke. Door de aanhoudende regen moest de tabaksoogst toen door haar echtgenoot worden omgeploegd. De gemeentelijke schattingscommissie kwam ter plaatse en beoordeelde de tabaksbladeren als verloren. “Een verlies van duizenden euro’s“, aldus Ann vorig jaar. “Omdat het af en toe eens regent, zijn de tabaksplanten de laatste dagen sterk aan het verbeteren. We hebben de tweede en dus voorlaatste pluk achter de rug. Tabak is een tropische plant. Een droog jaar is altijd beter dan een nat. We hebben zes à zeven are tabak. Meer kunnen en mogen we niet, want we zijn afhankelijk van het quotum. We plantten begin mei. Dat is ongeveer altijd in dezelfde periode. Het was vroeg mooi weer. Nu is het uitzonderlijk zeer droog. Vorig jaar viel er uitzonderlijk veel regen.”

De schade van vorig jaar is nog niet uitbetaald, ik kijk elke week op mijn rekening

Gelukkig werd vorig jaar door het Rampenfonds de hevige regenval als ramp erkend. “De schade is nog niet uitbetaald, ik kijk elke week op mijn rekening”, vertelt Ann. In de gloriejaren waren er in ons land maar liefst 400 tabakstelers, waarvan de meesten in de regio Wervik. Nu zijn er tussen Poperinge-Vleteren en Lendelede-Moorslede nog amper een veertigtal tabakstelers. Bij vier daarvan was de oogst vorig jaar volledig vernield. “De toekomst voor de tabaksplanters ziet er niet rooskleurig uit“, zegt Ann, die voor CD&V gemeenteraadslid is. “Naar ik verneem, zijn er weer twee collega’s gestopt. Tijdens de algemene vergadering van het Tabakssyndicaat waren er in de polyvalente zaal Ter Linde in Geluwe meer lege stoelen dan tabaksplanters.”

In de loop van volgend jaar valt in de tabaksfabriek JTI-Gryson in de Menensesteenweg de productie stil. “Nu zijn ze goed voor de afname van zestig ton tabak“, vertelt boerin Ann. “Of één derde van het quotum. Als er geen nieuwe afnemers worden gevonden, dan zal er nog minder tabak staan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier