Student uit Torhout trekt naar de klimaattop in Parijs

Klaas Decorte (22) mag een week naar de klimaattop in Parijs. Hij zal met artikels en filmpjes verslag over de conferentie uitbrengen. (Foto JS)
Redactie KW

Uitgerekend in Parijs, de stad die na de bloedige aanslagen van 13 november in de greep van de terreurdreiging is, heeft van maandag 30 november tot en met vrijdag 11 december de klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. Met delegaties van 196 landen en op de opening de aanwezigheid van 147staats- en regeringsleiders.

Klaas Decorte is oud-leerling van de Torhoutse Scholengroep Sint-Rembert en heeft intussen aan de Arteveldehogeschool in Gent het diploma sociaal werk behaald. Nu is hij aan de Brusselse VUB aan een schakeljaar bezig om master in de sociologie te worden. Alles wat met ontwikkelingssamenwerking, klimaat en milieu te maken heeft, interesseert hem sterk.

“In het kader van mijn studies sociaal werk heb ik stage gelopen bij 11.11.11 en zo heb ik UCOS leren kennen”, vertelt Klaas. “Dat is het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking, een educatieve ngo die een sterke band met de VUB heeft. Toen ik hoorde dat er via UCOS in totaal zes studenten de klimaatconferentie van de Verenigde Naties zouden mogen bijwonen, heb ik me direct kandidaat gesteld. En na de strenge selectieprocedure kreeg ik tot mijn vreugde te horen dat ik bij de uitverkorenen was. Ik mag straks dus naar Parijs.”

De opwarming van de aarde vormt écht een gevaar voor iedereen

De zes studenten die de klimaatconferentie mogen meemaken, noemen zich The Insiders en zijn van plan om met artikels en filmpjes verslag over de klimaattop uit te brengen naar jongeren toe. Drie mogen de eerste week naar de conferentie en drie de tweede week. Klaas behoort tot dat laatste trio en zal dus in de week van 7 december op Le Bourget te vinden zijn.

“Tegen 11 december zou er een akkoord uit de bus moeten komen, dat hopelijk historisch is”, vertelt Klaas. “De opwarming van de aarde vormt écht een gevaar voor iedereen. Ook belangrijk is dat het gebruik van fossiele brandstoffen geleidelijk aan volledig verdwijnt. Sowieso is de klimaattop van Parijs wezenlijk anders dan de mislukte top van Kopenhagen in 2009. Toen weigerden de grootste vervuilers China en de Verenigde Staten om verregaande voorstellen te aanvaarden. Maar intussen is het tij gekeerd en hebben de twee supermachten een weliswaar niet-bindend akkoord gesloten om hun CO2-uitstoot terug te dringen.”

(JS)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

>> Voor alle info: www.theinsidersinparis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier