Strandingen en waarnemingen van zeezoogdieren in ‘De Nachtegaal’ in De Panne

We zien v.l.n.r.: centrumleider van 'De Nachtegaal' Emanuel Demey en Francis Kerckhof en Jan Haelters (marinebiologen VLIZ, BMM en KBIN). © JT
Redactie KW

Donderdagavond konden een veertigtal natuurvrienden genieten van een leerrijke uiteenzetting over strandingen en waarnemingen van zeezoogdieren en vissen aan onze kust en rivieren in het Provinciaal Natuureducatief centrum ‘De Nachtegaal’ in De Panne.

Marinebioloog Jan Haelters, verbonden aan Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Beheerseenheid Mathematisch Model (BMM), gaf deskundige uitleg over de strandingen en waarnemingen van allerlei zeezoogdieren en vissen die de voorbije decennia bij ons voorkwamen. Grafieken toonden de opstoot aan van de zeehondenpopulatie, maar ook het tragische lot van bruinvissen die gedesoriënteerd geraken door het hijgen van bodempalen waarop de windmolens in zee worden gezet.

Ook enkele eigenaardige aanspoelingen kwamen aan bod. Zo spoelde op 28 april 2016 een narwal aan in de Schelde in Bornem. Deze stranding is op onze Europese kusten zeer zeldzaam. In de maaginhoud van het dier werd tal van afval en plastiek teruggevonden. Ook de zeldzame stranding van een reuzenhaai op 29 oktober 2016 in De Panne kwam ruim aan bod. We leerden ook dat dodelijke verwondingen die aangespoelde bruinvissen vertonen, ook kunnen veroorzaakt zijn door de grijze zeehond. Maar ook vossen die tijdens de nacht op het strand ronddolen zouden niet vies zijn van een stevige hap bruinvissenvlees. Jonge bruinvissen kunnen zelfs stikken door een grote vis die in hun luchtwegen terecht komt. Leerrijke verhalen, begeleid met mooie foto’s, toonden het soms tragische verhaal van deze prachtige heersers van de zee. Het was een van de laatste uiteenzettingen in ‘De Nachtegaal’, dat binnenkort grondig gerenoveerd zal worden.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier