Stadsbestuur Damme blij met aangelegde bloemenperken

Redactie KW

“Minder onderhoud, meer bloemen en een meerwaarde voor het bijenbestand zijn maar enkele positieve elementen van ons nieuwe groenbeleid”, klinkt het bij het stadsbestuur.

“Een verzorgde publieke ruimte is een van onze speerpunten”, laat het stadsbestuur weten. Eind 2014 startte de stedelijke groendienst met een project om de belevingswaarde van het groen te verhogen in combinatie met een meer duurzaam en een bijenvriendelijker onderhoud. De eerste resultaten zijn nu zichtbaar in onder meer de Imroder-wijk. Daar zijn bloemenrijke graslanden en bloemenperken aangelegd. Ze staan nu in volle bloei.

Opfrissing

Twee jaar geleden startte het stadsbestuur met een opfrissing van de Imroder-wijk in Sijsele: vernieuwen van de wandelpaden en aantrekkelijker maken van de groenzones. “We hebben hier na een rondgang met enkel buurtbewoners gekozen voor een bloemenrijk alternatief voor gras”, licht schepen voor Groen Eveline Van Quekelberghe toe. “Dit heeft meerdere voordelen. Mensen houden van bloemen en door een gerichte keuze van de plantensoorten, verminderen we ook de onderhoudskosten.”

In het bloemenperk tussen de Zwinstraat en de Veldstraat werden in april 2015 door de stedelijke groendienst in samenwerking met een stagiair groenbeheer van de hogeschool Vives 219 vaste planten en 375 verwilderingsbloembollen aangeplant. Het ging om een investering van 750 euro. Het resultaat is nu na anderhalf jaar zichtbaar.

“Deze manier van aanpak creëert meerwaarde doordat de buurtbewoners opnieuw van hun onmiddellijke omgeving gaan genieten”, vertelt de schepen. “Er is intussen ook vraag naar een zitbank. Als renovatieproject kan dit tellen. Door de plantenkeuze, staan er het hele jaar door planten in bloei. Er werd gekozen voor nectar- en pollenrijke planten waardoor het bijenbestand op peil blijft en de biodiversiteit in de ruime omgeving verrijkt. Ook aan het onderhoud is gedacht. Er zijn minder onderhoudsbeurten nodig wat een besparing van de arbeidskost met zich meebrengt.”

In onder meer de Vivenmolenstraat, op de parking Damme-Zuid en op het Marollenplein heeft het stadsbestuur dan weer een bloemenrijk grasland gecreëerd.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier