Staden niet erkend als zone van noodweer omdat er geen meetstation is

© Joke Couvreur
Redactie KW

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) stelde een schriftelijke parlementaire vraag en vernam van het KMI hoe de procedure verliep en waarom Staden niet in aanmerking komt voor erkenning als ramp van het noodweer van eind juli vorig jaar.

“Voordat zware regenval door het Rampenfonds erkend wordt als noodweer, moet er op één uur tijd 30 liter water per vierkante meter gevallen zijn, of op 24 uren tijd 60 liter water per vierkante meter”, legt burgemeester Francesco Vanderjeugd uit. “Die hoeveelheden worden gemeten in meetstations die over heel België geplaatst staan. Maar in Staden staat er geen zo’n meetstation, en dus heeft het KMI zich moeten baseren op andere gegevens zoals onder meer radarbeelden. Die alternatieve berekeningswijzen zijn minder precies, maar zijn volgens de meteoroloog van het KMI nog steeds vrij duidelijk en zeer accuraat. Maar niettemin roept dit toch wat vragen op, zeker als omliggende gemeenten wél erkend worden als zone van noodweer.”

Naar de Raad van State ?

“Een ander nadeel van die berekeningswijze is ook dat het Rampenfonds strikte gemeentegrenzen hanteert”, vervolgt burgemeester Francesco . Zo is het dus perfect mogelijk dat een Stadense inwoner die vlakbij de grens van Hooglede (wel erkend) woont, evenveel neerslag te verwerken kreeg als zijn buurman uit Hooglede, maar toch niet erkend wordt. Met het gemeentebestuur wordt nu nagekeken of het opportuun is om naar de Raad van State te stappen en de niet-erkenning van Staden aan te vechten.”

Oproep naar vrijwilligers

Staden heeft dus, net als veel andere gemeenten, geen meetstation van het KMI op zijn grondgebied. Dat komt omdat de dekkingsgraad van meetstations in onze regio vrij groot is (Hooglede, Passendale, Houthulst en Roeselare), maar ook omdat er geen geschikte Stadense vrijwilligers gevonden worden om een meetstation in hun tuin te plaatsen. Nogmaals Francesco Vanderjeugd : “Om daarvoor in aanmerking te komen moet je aan een pak voorwaarden voldoen, zoals beschikken over een vlak gazon zonder hindernissen, de waarnemingen dagelijks verrichten tussen 7.30 en 8 uur ‘s morgens, niet regelmatig afwezig zijn (en indien mogelijk een beschikbare vervanger hebben), en natuurlijk : gefascineerd zijn door meteorologie, want anders doe je zoiets niet !”

Vrijwilligers mogen zich uiteraard altijd melden. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier