Stad Oostende wil oplossing voor grasafval

Redactie KW

De afvalintercommunale IVOO voert een onderzoek naar de manieren waarop gras kan opgehaald en verwerkt worden.

“In september komen we naar buiten met een oplossing”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.a). Tot nu toe moeten inwoners van de zes IVOO-gemeenten, met uitzondering van Middelkerke die zelf gras ophaalt, met hun maaisel naar de containerparken. De stad organiseert ook zelf geen centrale inzamelplaatsen of zorgt ook niet voor ophaling zoals in Brugge. Met als gevolg weinig milieuvriendelijke stromen van auto’s richting containerparken. Oostende, de grootste aandeelhouder van de IVOO, en Bredene willen een oplossing.

“In andere regio’s zoals Brugge en de Westhoek is daar een oplossing voor en dat moet ook kunnen bij ons. We voelen bij de inwoners een nood en die is duidelijk gebleken op Mariakerke. Als daar straks het containerpark verdwijnt moeten de inwoners ergens terecht kunnen met hun gras”, zegt burgemeester Vande Lanotte.

Bij de IVOO wijst directeur Fons Doms er op dat de vraag van de gemeenten pas vorige maand is gesteld: “Voor het GFT met voornamelijk groente- en fruitafval uit de keuken is er een oplossing en kan er gecomposteerd worden. Maar het tuinafval, zeg maar het grasmaaisel, ligt dat anders. We onderzoeken nu de mogelijkheden maar dat zal uiteraard een kostprijs hebben. Pas ten vroegste in 2017, als er nieuwe beleidsplannen zijn, kunnen we het systeem aanpassen.”

(efoo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier