Stad Oostende spuit -ondanks verbod- zeedijk af met stadswater

Waarnemend burgemeester Jean Vandecasteele: "Het spuiten was nodig om geurhinder te voorkomen." © HH
Redactie KW

Al anderhalve maand viel in West- en Oost-Vlaanderen amper een druppel regen. Door de aanhoudende droogte werden voor beide provincies maatregelen getroffen. Dinsdagmorgen echter liet stad Oostende de brandweer tussen 6.30 uur en 8 uur de zeedijk afspuiten met… stadswater.

Naar verluidt werd dinsdagmorgen een standpijp gebruikt zonder teller. Vreemd dat in tijden van grote droogte een achttal brandweerlui worden ingezet om de zeedijk te reinigen met stadswater, dat terwijl de West-Vlaamse gouverneur dat strikt verboden had. “Er is inderdaad opdracht gegeven aan de brandweerzone om de Zeedijk af te spuiten”, licht waarnemend burgemeester, Jean Vandecasteele toe.

“Er komen enorm veel klachten over hoe ‘smerig’ de zeedijk wel is door gemorste ijsjes, drankjes en andere troep. Ook dat is een gevolg van het droge weer. Zeker de drukbezochte plaatsen worden sneller vuil. In reactie op de klachten en vooral om erger te voorkomen worden bepaalde plaatsen afgespoten om geurhinder te voorkomen. Zo wordt ook de Visserskaai afgespoten. Als stadsbestuur willen we kiezen voor een nette stad.”

Verbod van gouverneur

Voor West-Vlaanderen riep provinciegouverneur Carl Decaluwé op om zuinig om te springen met water. Het is verboden om leidingwater van het drinkwaternet te gebruiken voor het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers. Daarnaast mogen ook geen zwembaden, vijvers of fonteinen worden gevuld van meer dan 100 liter. Ook straten, straatgreppels, stoepen en riolen mogen niet gereinigd worden met stadswater. Overdag is het zelfs verboden om regenwater te verkwisten.

“We hebben altijd gezegd dat we de maatregelen zouden plaatsen onder de noemer: wat is essentieel en wat is niet essentieel“, legt waarnemend gouverneur, Katrien Vandeputte uit. Bij dergelijke maatregelen rekenen we natuurlijk ook op het gezond verstand van de mensen. Het is aan hen om de zeedijk proper te houden want uiteraard moet geurhinder voorkomen worden. De brandweer of het stadsbestuur zullen zeker overwogen hebben of het effectief noodzakelijk was om de zeedijk af te spuiten.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier