Stad Kortrijk zet eerste stappen in ambitieus energieplan

Schepenen Herrewyn, Vandendriessche en Detavernier bij de voorstelling van het ambitieuze energieplan. © LOO
Redactie KW

Het nieuwe Kortrijks energieplan werd begin juli voorgesteld en omvat vier hoofdlijnen. De eerste fase gaat nu, twee maanden later, van start. “Binnen de 15 jaar worden we een CO-neutrale stad”, stelt schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche.

Het energieplan omvat naast een rollend fonds dat de groene investeringen de komende vijftien jaar verzekert, vier hoofdlijnen: een renovatie–, een zonne- een licht- en een waterplan. Het plaatsen van zonnepanelen op zeven Kortrijkse gebouwen wordt nu verder onderzocht. Die haalbaarheidsstudie bekijkt de stabiliteit van het dak, de aanwezige elektrische installatie, het eigen verbruik, de ideale configuratie, de financiële aspecten en de technische en juridische info.

1.200m² zonnepanelen

“We zaten de afgelopen maanden niet stil”, stelt schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche (Open VLD). “Dankzij dit akkoord kunnen we snel vooruit met ons zonneplan en zullen de eerste panelen binnen enkele maanden al op onze daken liggen. Zo worden we zelf energieproducent en gaan we voor een CO-neutrale stad in 15 jaar.”

Zeven gebouwen – sc De Weimeersen in Rollegem, sc Olympiadeplein in Marke, de Ontmoetingscentra van Bellegem en Bissegem, Toerisme Kortrijk, Museum Texture en de Kortrijkse NMBS loods – krijgen samen meer dan 1.200m² zonnepanelen. Het zevental heeft zo een potentieel van 1.250 zonnepanelen, goed voor een equivalent van honderd huizen.

Goed voor klimaat én portemonnee

Tegen eind 2017 zullen de eerste haalbaarheidsstudies worden afgeleverd. De eerste zonnepanelen worden begin 2018 geïnstalleerd. “De installatie van de zonnepanelen moet zo’n 320.000 kWh aan lokaal geproduceerde groene energie op. Op die manier besparen we 73.600 kg aan CO2, zorgen we voor het klimaat en zetten we een belangrijke stap om het burgemeestersconvenant waar te maken”, zegt schepen van Klimaat, Bert Herrewyn.

“Daarnaast heeft ons energieplan ook een financiële dimensie”, aldus Kelly Detavernier, bevoegd voor Financiën, nog. “Als de stad investeert in hernieuwbare energie, dan is dit niet enkel een ecologisch statement maar ook een economische oefening. In die zin ben ik ervan overtuigd dat deze investering op de termijn ook de financiële return realiseert door lagere energiefacturen, wat ik enkel kan toejuichen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier