Stad Kortrijk spreekt zich niet uit over aanvraag windmolens in Bellegem

De stad spreekt zich niet uit over de aanvraag. © GF
Axel Vandenheede

Stad Kortrijk neemt geen standpunt in over de aanvraag voor vier windmolens in Bellegem.

Electrabel wil in samenwerking Yard Energy een windturbinepark met 4 windturbines realiseren nabij de A17 ter hoogte van de Kwabrugstraat, IJzerhandstraat en Ronsevaalstraat in Bellegem. Het stadsbestuur van Kortrijk heeft de milieuvergunningsaanvraag onderzocht en beslist om zich niet uit te spreken.

“De impact van de windturbines in het open landschap van Kortrijk-Bellegem is dermate bepalend dat bij de keuze van betreffende locatie, de turbines in alle aspecten moeten kunnen voldoen aan de geldende normen inzake geluid, slagschaduw en veiligheid en geen hinder mogen veroorzaken voor de omwonenden en bezoekers”, stellen de schepenen Bert Herrewyn (leefmilieu) en Wout Maddens (stedenbouw).

Twijfel

In het aanvraagdossier zijn nog niet alle vormen van hinder voldoende bestudeerd en geëvalueerd (onder meer geluid, slagschaduw en veiligheid). Er werd in het dossier ook maar één windturbinetype voorgesteld. “Indien niet voldaan kan worden aan de wettelijke voorwaarden of aangehaalde elementen en/of indien er twijfel bestaat dat er aan één van de voorwaarden, om technische redenen en/of financiële overwegingen, niet kan voldaan worden en/of er twijfel is over het uiteindelijke rendement van de turbines, moet de aanvraag geweigerd worden.”

Departement LNE leverde al een negatief advies

Bellegemnaar Roel Deseyn, voor CD&V gemeenteraadslid in Kortrijk, vindt het standpunt van Kortrijk niet kunnen. “De meningsverschillen in het schepencollege zijn zo groot dat men zich niet durft uit te spreken over dit dossier. Men zegt dat men eigenlijk zou moeten weigeren, voor een normaal mens betekent dit een negatief advies. Maar dat wil de bonte coalitie van SP.A, Open VLD, N-VA en Vlaams belang niet gezegd hebben. De Bellegemnaren en Rollegemnaren zijn de dupe van zoveel besluiteloosheid.

LNE: ongunstig

Intussen formuleerde het Departement voor Leefmilieu, Natuur en Energie al een ongunstig advies. LNE stipuleert onder meer dat er niet duidelijk is aangetoond op welke manier zal voldaan worden aan de geluidsnormen. Volgens het departement moeten er ook concrete maatregelen uitgewerkt worden in het kader van ijsworp en ijsval.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier