Stad Kortrijk koopt vuilniswagen op aardgas aan

Stad Kortrijk beschikt nu over een huisvuilwagen op CNG. © JVGK
Redactie KW

Een van de negen vuilniswagens van stad Kortrijk rijdt niet langer op diesel.

De firma MOL Cy uit Staden bouwde namelijk een van de wagens om, zodat die vanaf nu op CNG (aardgas) kan rijden. Kostprijs: 242.229, 90 euro.

“De Kortrijkzaan kan rekenen op een kwalitatieve huisvuilophaling”, stelt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A). “De nieuwe truck heeft dezelfde capaciteiten als een vergelijkbaar dieselvoertuig, maar stoot 95 procent minder fijn stof uit. De motor is ook veel stiller, zodat er minder geluidsoverlast zal zijn.”

100 procent groen

Vandaag is al 15 procent van het wagenpark van stad Kortrijk voorzien van duurzame aandrijving (100 procent elektrisch of CNG). “Net als bij onze gebouwen hebben we de ambitie om ons wagenpark op termijn 100 procent groen en duurzaam te maken”, pikt schepen van Gebouwen Arne Vandendriessche (Open VLD) in. “Deze eerste vuilniswagen op CNG is daarin een volgende logische stap maar zeker niet de laatste.”

Imog

Stad Kortrijk beschikt over een kleine CNG-installatie, maar die is onvoldoende om de vrachtwagentank te vullen. “Daarvoor moet de huisvuilwagen naar Imog in Harelbeke”, stellen beide schepenen. “Net het lossen van het huisvuil kan de vrachtwagen dan meteen worden volgetankt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier