Stad Blankenberge test nieuw soort ‘persvuilnisbak’

Redactie KW

In Blankenberge is sinds deze week een nieuw soort vuilnisbak te bewonderen: een ‘persvuilbak’ op zonne-energie. “Met het nieuw systeem hoeft het afval minder snel opgehaald te worden”, zegt schepen van Afvalbeleid Patrick De Klerck (Open VLD).

“De ECOnTOP is een afvalinzamelingssysteem en is geschikt voor plaatsing in de openbare ruimte. Je kan er afval inwerpen via een klep, waarna het wordt opgevangen in een standaard rolcontainer van 120 liter. De container weegt ongeveer 145 kilogram”, gaat De Klerck verder. Eenmaal het vuilnis de bovenzijde van de rolcontainer bereikt, treedt een mechanisme in werking dat het afval met een verticale pers verdicht. Door het systeem kan de vuilnisbak meer afval opslaan én moet de container minder snel geleegd worden. Er is ook een aparte opvangbak voorzien voor sigarettenpeuken.

“Alle acties die betrekking hebben op het gebruik van de persvuilbak worden digitaal op een centraal platform verzameld. Beheerders ontvangen informatie, waaronder meldingen van een (bijna) volle container op smartphone, PC of laptop. Op deze manier wordt bespaard op inzamelingskosten, worden overvolle vuilnisbakken voorkomen en wordt de CO2-uitstoot van het inzamelingsproces beperkt”, zegt schepen Patrick De Klerck. Het volledige systeem werkt op zonne-energie en zal na een maand geëvalueerd worden. Voorlopig is er één vuilnisbak geïnstalleerd aan het begin van de Kerkstraat.

(MM/foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier