Spreeuwen terroriseren volledige wijk in Bredene, tot iemand met geniale oplossing komt

Redactie KW

Duizenden spreeuwen streken avond na avond neer in de bomen op de Nukkerwijk in Bredene. Maar één simpele ingreep zorgde ervoor dat ze op enkele dagen tijd ook weer allemaal verdwenen.

De voorbije weken werd het parkje op de hoek van de Noord Edestraat en de Vredestraat op de Nukkerwijk geconfronteerd met een spreeuwenplaag. In de bomen streken ‘s avonds duizenden spreeuwen neer. “Het is een zeer sociale diersoort en ze overnachten in grote groepen. Het ging om bijzonder veel spreeuwen en die zorgden door hun grote aantal voor problemen”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe (SP.a).

“Dat zorgde voor lawaaioverlast, want als de dieren neerstrijken en vertrekken gaat dat gepaard met een hels lawaai. En ook ‘s nachts bleef het niet stil. Voor buurtbewoners is dat geen pretje. De dieren lieten ook een massa vogelpoep achter op het grasveldje waar kinderen spelen en op het voetpad. Vies én stinkend. Bovendien bevat de poep ook ammoniak en die is niet makkelijk te verwijderen. Een ingreep was echt wel nodig.”

Spreeuwen terroriseren volledige wijk in Bredene, tot iemand met geniale oplossing komt

De gemeentelijke milieudienst koos voor een milieuvriendelijke oplossing en hing in de bomen een tiental bordjes op met een afbeelding van de oehoe. De wind zorgde voor de nodige beweging. “Deze uil is een natuurlijke vijand van de spreeuw en het is een milieuvriendelijke oplossing”, klinkt de simpele uitleg. “Een alternatief met een valkenier en roofvogel, het afspelen van geluiden, het inzetten van lasers of het doden van de dieren waren geen optie. Spreeuwen zijn immers een beschermde diersoort en we kozen voor de oplossing die ook voor omwonenden niet hinderlijk is.”

Op enkele dagen tijd waren de spreeuwen verdwenen, tot opluchting van de buurtbewoners.

(EFOO – Foto EFOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier