Spektakel van spreeuwenzwermen in Veurne

Spreeuwenzwerm aan de Zuidkapel. © MVO
Redactie KW

Al geruime tijd beschouwen hele spreeuwenzwermen de bomen aan de Zuidkapel als hun avondlijke ontmoetings- en overnachtingsplaats. Tot ergernis van enkele buurtbewoners in de wijk Voorstad maar het spektakel trekt ook vooral de aandacht van veel nieuwsgierige bewoners, die er wel van genieten.

José Plesier is coördinator van het bewonersplatform van de wijk Voorstad en spreekt uit eigen ervaring: “Het is inderdaad zo dat ‘s avonds rond 19.30 uur hele zwermen spreeuwen samenkomen in de omgeving van oc Callicanes in het centrum van de Voorstad. Bij minder goed weer strijken ze tegen 19.45 uur neer in enkele bomen nabij de Zuidkapel, bij beter weer duurt dat een half uurtje langer. Gedurende zowat een kwartier maken ze ongelooflijk veel herrie in de bomen en dan gaan ze wellicht slapen.” “‘s Morgens rond 7 uur tref je ze aan op de naastliggende daken, waar ze wakker worden om wat later een daguitstap te maken. Maar elke avond krijgen we hetzelfde schouwspel te zien.”

Beter dan tv

“De buurt klaagt niet over de uitwerpselen en ook niet over dat kwartiertje dat ze in de bomen kwetteren. Het is het eerste jaar dat de groepen in zo’n groten getale neerstrijken in deze wijk, maar veel mensen vinden het net geweldig en ze komen af en toe ‘s avonds eens buiten, in plaats van voor hun tv te zitten.” “Het is ook een knap schouwspel om te zien: die gespikkelde luchtacrobaten, wiens aantal in een korte tijd van misschien amper 50 vogeltjes aangroeit tot een formatie van 1.000 of meer alvorens ze neerstrijken.

“Ze installeren zich zodanig in een boom dat de uitwerpselen niet op elkaars hoofd terechtkomen”

Ik vond het ook vreemd dat er onder de bewuste bomen zo goed als geen uitwerpselen liggen. Via Natuurpunt kwam ik te weten dat de diertjes zo slim zijn dat ze zich zodanig op de takken installeren dat ze op niet op elkaars kop sch…! Dat is toch wel straf, als ze misschien wel met meer dan 1.000 in een boom zitten.” Frank Laleman van vzw De Kerkuil maakt het verhaal nog mooier: “Waarom dit jaar de spreeuwenformaties nu net de Voorstad uitkiezen, dat weten we niet meteen. Maar ‘s avonds zoeken spreeuwen in eerste instantie een ontmoetingsplaats waar ze ‘converseren’ en informatie uitwisselen over locaties waar lekker en veel voedsel te vinden is, zoals in weilanden.”

Informatiecentrum

“Maar in de zomer zal je ze ook vinden in boomgaarden, zeker op kersen zijn ze gek. Als de broedtijd voorbij is, dan vormen ze groepen. Wie een beetje oplet, zal vaststellen dat de spreeuwen ook niet allemaal tegelijk komen aanvliegen, maar in kleinere formaties die een verbluffend luchtballet opvoeren voor ze gaan slapen. In zo’n ‘informatiecentrum’ hokken ze samen met honderden, duizenden, soms wel tienduizenden.”

“Spreeuwen die overdag een goede voedsellocatie hebben gevonden, vliegen de dag erna als eerste recht naar hun luilekkerland. De vogels die minder geluk hadden, volgen dan deze voedselgidsen. Ondanks het feit dat er momenteel in bepaalde regio’s massaal veel spreeuwen gespot worden, blijft dit een beschermde diersoort. Als ze voor sommige mensen een overlast betekenen, dan moet er ook een ‘spreeuwvriendelijke’ maatregel genomen worden om hen weg te jagen, zoals afschriknetten, professionele vogelverjagers met geluidsopnames van roofvogels, vogelverschrikkers of reflecterende voorwerpen…”

José Plesier onder een 'spreeuwenhotel'.
José Plesier onder een ‘spreeuwenhotel’.© MVO

(MVO/foto MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier