Sp.a vraagt bescherming Vlaamse grijze noordzeegarnaal

Eind 2014 visten volgens Vlaams volksvertegenwoordig Steve Vandenberghe (sp.a) slechts 29 Belgische schepen naar garnaal. © BELGAIMAGE
Redactie KW

Vlaams volksvertegenwoordiger Steve Vandenberghe (sp.a) wil structurele maatregelen om de grijze garnalen opnieuw een stuk Vlaamser te maken. Minister Schauvlieghe (CD&V) doet voorlopig te weinig, stelt hij.

“België is de grootste verbruiker van de grijze noordzeegarnaal, 54% van de wereldproductie is afkomstig van België. Het aandeel van de Belgische vissers in de Europese garnalenvangst daarentegen is nauwelijks 1% van het totale gevangen volume (35000 ton)”, aldus Steve Vandenberghe (sp.a). “Maar ook in de verwerking en verhandeling scoren we niet echt bijster goed. Het Belgische marktaandeel bedraagt slechts 3%.” Vandenberghe acht de tijd rijp om een masterplan uit te werken die ‘onze’ garnalensector moet ondersteunen en beschermen.

“Minister Schauvlieghe verschuilt zich achter het gegeven dat de vangst in België veel kleiner is dan in onze buurlanden omwille van onze bescheiden kuststrook. Maar dat kan niet worden ingeroepen als geldig excuus. Het aantal Belgische vissersschepen neemt jaar na jaar gestaag af. Waar er in 1957 nog 135 Belgische schepen op garnaal vissen zijn dat er eind 2014 nauwelijks nog 29.”

“Een groot masterplan om de visserijsector te optimaliseren en innoveren is er, op een paar goedbedoelde initiatieven na, echter nog niet gemaakt. De voorbije jaren is er mede door het ondertekenen van Convenant voor duurzamere visserij meer aandacht voor duurzamere visserijmethodes. Daarnaast probeerden enkele Belgische rederijen in het verleden via een kwaliteitslabel voor de Belgische noordzeegarnaal, het Purus-label, een deel van de binnenlandse garnalenverwerking en -groothandel in handen te nemen. Dit goedbedoeld initiatief stierf echter zeer vlug een stille dood”, aldus Vandenberghe.

Marokaanse pelstations

Ondanks de Belgische consumenten aan de top staan van de wereldproductie wordt onze markt volgens Steve Vandenberghe overspoeld door in Marokko gepelde garnalen, die met behulp van bewaarmiddelen ‘vers’ terugkeren om hier een plekje te zoeken in onze kroket of tomaat-garnaal. “Uiteraard hebben we niets tegen het werk dat de vierduizend pelsters in Marokko leveren, maar ecologisch lopen de (transport) kosten torenhoog op en dient er te worden gewerkt met bewaarmiddelen om onze kaviaar van de Noordzee tot 11 dagen in de running houden. Deze werkwijze lijkt me volledig in strijd met de betrachting voor lokale voeding uit de korte keten”, aldus Steve Vandenberghe die wil dat de Vlaamse overheid de “grijze garnalensector” ondersteunt.

Hij acht de tijd dan ook rijp voor een structurele aanpak en een uitgedacht masterplan. “Technologische investeringen in pelcentra in de visserijhavens kan een deel van de oplossing zijn en tevens tewerkstelling genereren maar de garnalen gevangen door Vlaamse vissers en hier gepeld moeten dan ook een label van excellentie kunnen krijgen”, besluit Vandenberghe.

(OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier