SP.A Ieper: “Duurzame wijk De Vloei wordt helemaal niet zo duurzaam”

Schepen Dominique Dehaene (tweede van rechts) kreeg de wind van voren van de oppositie. © WVI
Redactie KW

Op de gemeenteraad van Ieper maandag zei de SP.A-oppositie dat De Vloei, de Ieperse duurzame wijk in opbouw, na het jarenlange aanslepen van het dossier helemaal niet meer zo uitzonderlijk duurzaam zal zijn.

“Kandidaat-kopers moeten zich ertoe verbinden een energiepeil te halen niet hoger dan E40”, aldus Philip Bolle (SP.A). “Maar vanaf 2020 is de wettelijke verplichting al E35 of minder. Bij het betrekken van hun woonst zullen de meeste eigenaars op De Vloei dus gewoon voldoen aan de wettelijke vereisten die gelden voor alle nieuwbouwwoningen. Het wordt dus in feite een heel gewone wijk, weliswaar met weinig garages en geen aardgasaansluiting. Door het jarenlange aanslepen van dit dossier – zowat 8 jaar – zijn we de facto ingehaald door de technologie en een progressieve wetgeving. Ik vind het bijzonder spijtig dat u de kans heeft verkeken om in dit dossier toonaangevend te zijn.”

Schepen Dominique Dehaene (CD&V) antwoordde dat het E40-peil op De Vloei een maximumwaarde is, en dat de stad de toekomstige bewoners zal aanmoedigen om nog veel energiezuiniger te gaan bouwen. “Het toetsteam zal hun plannen beoordelen en tips geven hoe ze nog meer energie kunnen besparen door slim te investeren. Want hoe lager het E-peil van je woning, hoe minder je in de loop der jaren betaalt aan energiekosten.”

(pjb)

Alles over de gemeenteraad van Ieper nu vrijdag in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier