Slachtoffers watersnood 2007 eregenodigden bij opening nieuw bufferbekken in Poperinge

Redactie KW

In juli 2007 werd de stad Poperinge geteisterd door zware overstromingen en naar aanleiding hiervan werd een Vlaamse modelleringstudie opgemaakt.

Dit resulteerde in een aantal maatregelen die uitgevoerd werden door verschillende waterlopenbeheerders. De aanleg van het gecontroleerd overstromingsgebied op de Vleterbeek vormt het sluitstuk van de diverse maatregelen en werd door de Provincie West-Vlaanderen uitgevoerd met steun van Europa.

Door de aanleg van het gecontroleerd overstromingsgebied werd zo’n 75.000 m3 buffercapaciteit gecreëerd, door het uitgraven van een bufferzone van 560 meter lang en 50 meter breed, tussen de Zuidlaan en de Boescheepseweg, naast de Frans-Vlaanderenweg. Het geheel kostte 1.264.000 euro en werd zaterdag officieel in gebruik genomen.

“Sentimentele waarde”

In 2007 kregen in Poperinge 400 woningen, bedrijven en hoeves te kampen met wateroverlast. Een aantal van die toen getroffen mensen waren eregenodigden tijdens de opening. Op de foto staan v.l.n.r. Leander Barroo en Mariette Truyman uit de Duinkerkestraat, Jenny Vandevoorde, Raymond Dewitte en Marie-Thérèse Caron uit de Havermuis en Jan Vandenbroucke uit de Boescheepseweg, die stelden dat dit de mooiste realisatie ooit is van het stadsbestuur.

“Dit is echt een zegen voor de hele stad. We kunnen eindelijk weer rustig slapen”, klinkt het. “De schade die we opliepen in 2007 was onbeschrijfelijk. Uiteraard was er de verzekering, maar we zijn heel wat zaken met grote sentimentele waarde kwijtgeraakt. Denk maar aan foto’s, videobanden of andere documenten. Zelfs een jaar later ontdek je nog dingen die waardeloos geworden zijn. Dergelijke rampen vergeet je nooit meer.”

(AHP-foto AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier