Schade Pinksterstorm in Vleteren wordt erkend

Redactie KW

De gemeente Vleteren kreeg het lang verhoopte en officiële bericht van de Federale Dienst Rampenschade dat ze nu toch kan erkend worden als getroffen gemeente in de Pinksterstorm van begin juni 2014.

Dat is een gevolg van het gewijzigd advies van het KMI van begin 2016, na een nieuwe analyse van het dossier. De gemeentelijke ambtenaren brachten alle 83 schadedossiers in kaart. Hieruit bleek dat de schadeaangiften van de landbouwers van Vleteren duidelijk ook in de getroffen zone van uitzonderlijke weersomstandigheden gesitueerd waren, wat heeft geleid tot een gewijzigd advies van het KMI en bijgevolg tot een erkenning door de Federale Dienst Rampenschade.

Die laatste verduidelijkt dat beslissingen tot erkenning van de rampen enkel gebaseerd zijn op de verslagen van het KMI (of van andere wetenschappelijke instellingen indien nodig) en op de criteria van de Ministeriële omzendbrief van 2006. Geregeld overleg van burgemeester Stephan Mourisse met het kabinet van gedeputeerde Bart Naeyaert, de medewerking van het KMI en de Federale Dienst Rampenschade hebben uiteraard ook bijgedragen tot deze positieve herziening. Pas na publicatie in het Belgisch Staatsblad van de KB’s kunnen verdere stappen ondernomen worden om de getroffen landbouwers effectief hun schadevergoeding te laten verkrijgen. Zij zullen hiervoor ten gepaste tijde persoonlijk uitgenodigd worden door de gemeente. De schade zou variëren van 25.000 tot 60.000 euro per landbouwer.

(AHP – foto RVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier