“Schaatsen op Krekemeersen of Papes Pitten? Niet deze winter”

Enkele vrienden van de vzw Carpfield, en een hond, verbroederen in januari 2013 op Papes Pitten. We herkennen Bram Vandekerckhove, Dieter Staelens, Jonas Vandevelde en Jens Staelens. Een taferaal dat we dit jaar - wellicht - niet te zien zullen krijgen. (Foto Kurt) © Kurt Desplenter
Redactie KW

Het is dezer dagen bijzonder koud, maar toch niet koud genoeg voor schaatsplezier in onze contreien. Sommigen droomden al van een schuifpartij op het wachtbekken in Kortemark of Papes Pitten in Lichtervelde, maar die hoop mogen ze zo goed als zeker opbergen. “Het ijs is zelfs nog niet dik genoeg om het te laten opmeten door de brandweer”, luidt het.

Dit artikel maakt deel uit van ons ‘Dossier Vrieskou’.

Het hoeft in Vlaanderen slechts enkele dagen te vriezen of er wordt alweer gedroomd van een Elfstedentocht, of, dichter bij huis, van een schaatspartijtje op een vijver in de eigen streek.

Zo ook in onze contreien, waar velen al luidop droomden van schaats- en sleeplezier op het wachtbekken in Kortemark de Krekemeersen of Papes Pitten in Lichtervelde. Helaas zal het bij dromen blijven. “Er zal dit jaar niet geschaatst worden op de Krekemeersen”, is burgemeester Toon Vancoillie van Kortemark meteen duidelijk. “Er is helemaal geen sprake van een ijsvlakte. De eendjes zwemmen er op dit moment nog rustig rond. Dat schaatsen zal dus ten vroegste voor volgende winter zijn. Heel dat gedoe rond die extreme koude is eigenlijk wat opgeblazen. Het vriest enkel ‘s nachts en niet overdag, dus is het heel logisch dat de ijsvlakte niet sluit of dik genoeg is.”

Ook in Lichtervelde, waar sommigen woensdag zelfs al hoopten de vijvers te kunnen betreden, zijn ze eraan voor de moeite.

“Die ‘extreme koude’ is eigenlijk maar een opgeblazen gedoe”

“Veel watervogels blijven op het ijs, waardoor dat niet dichtvriest”, weet Philip Madou van Papes Pitten te vertellen. “Er zijn dus wel bevroren stukken, maar het oppervlak is niet volledig dicht. Er kan dus niet geschaatst worden, er hangt zelfs een bord dat dit verboden is.”

Twee konijnen en een beer op het wachtbekken in Kortemark, gefotografeerd in februari 2012. (Foto Kurt)
Twee konijnen en een beer op het wachtbekken in Kortemark, gefotografeerd in februari 2012. (Foto Kurt)© Kurt Desplenter

“Pas vanaf een ijsdikte van 10 à 12 centimeter mogen mensen zich op het ijs begeven en dan blijft het nog hun eigen verantwoordelijkheid. Er zitten hier drie vissersclub aan Papes Pitten, zij houden een oogje in het zeil en verwittigen mij mochten mensen de bevroren gedeeltes toch betreden.”

Gluhwein op de vijver

In 2013 viel er wél schaatsplezier te beleven op Papes Pitten. “Toen had vissersclub Carpfield zelfs een schaatspiste aangelegd en er glühwein verkocht. Heel gezellig”, lacht Philip.

“Maar toen hadden we de brandweer opgebeld om de dikte van het ijs te meten. Nu is het ijs zelfs niet dik genoeg om de brandweer te laten langskomen.”