S.O.S Kustpolders ijvert voor bescherming van het gebied

Redactie KW

Vogelbescherming Vlaanderen heeft een zakgids over de kustpolders uitgegeven in het kader van haar project rond de bescherming van dit gebied.

Onlangs riep de vereniging daartoe de werkgroep S.O.S. Kustpolders in het leven om enerzijds de kustpolders bekend en geliefd te maken bij het grote publiek, en anderzijds om ervoor te zorgen dat historisch permanente graslanden een wettelijke bescherming krijgen.

Jan Rodts overhandigde het eerste exemplaar aan Ronny Cuyt van de Nationale Loterij, die het project financieel steunt.

“Kustpolders, oerwoud op kniehoogte is een gids gemaakt in zakformaat, en op die manier handig is om mee te nemen. Van de 80 pagina’s zijn trouwens 36 pagina’s gevuld met vogelobservatiefiches die kunnen worden ingevuld. Het boekje vertelt ook meer over alle aspecten van de kustpolders, zoals het ontstaan, het begrip scheuren en de gevolgen ervan. “Er is ook een stuk over het klimaat en het nut ervan…”, vertelt Jan Rodts, algemeen directeur van de vzw Vogelbescherming Vlaanderen. Het boekje is bedoeld voor het grote publiek, dus vrees geen moeilijke, wetenschappelijke woorden.

Strategische plaats

De zakgids werd voorgesteld in het polderdorp Lampernisse. Een strategisch keuze, gezien de Oudlandpolders er beschermd zijn als landschappelijk waardevol gebied. En dat is nu net waar de werkgroep S.O.S. Kustpolders voor ijvert. “S.O.S. Kustpolders is geen vzw, zoals sommigen denken. In april hebben we binnen Vogelbescherming Vlaanderen deze tijdelijke werkgroep opgericht, met als doel het grote publiek te informeren over de waarden van de kustpolders en druk uit te oefenen op het beleid”, legt Rodts uit.

(EDP)

Het boekje Kustpolders, oerwoud op kniehoogte telt tachtig pagina’s en is voor twee euro te koop bij toeristische diensten en bezoekerscentra in de regio of via www.vogelbescherming.be/winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier