Ruim 200 demonstranten tegen mogelijke komst kleigroeve in Aalbeke

Redactie KW

Vrijdagavond vond ik Aalbeke een protestmars plaats tegen de mogelijke komst van een kleigroeve in de Doomanstraat.

Om 18 uur verzamelden ruim 200 omwonenden en sympathisanten zich aan het ontmoetingscentrum van Aalbeke. Van daaruit ging het via de Moeskroensesteenweg, de Lauwsestraat en de Meibloemstraat naar de Doomanstraat. Daar werd even halt gehouden en daarna wandelde de grote groep rond de paar hectares grond die een kleigroeve zou kunnen worden. “Iedereen kreeg nog eens een goed zicht op dat perceel en op het mooie landschap omdat we de Doomanstraat, Papeyeweg, Blauwkasteelstraat en Brumierstraat aandeden”, aldus Pieter Valcke.

Opvallend was de ruime aanwezigheid van het comité Klijtberg in Rollegem dat al enkele jaren vecht tegen de mogelijke komst van een kleigroeve op de betreffende berg. Wienerberger wil daar een kleigroeve opstarten. Daniël Mylle: “Momenteel ligt alles een beetje stil. Wij willen in geen geval dat vrachtwagens de klei en het zand vervoeren en nu bekijkt het bedrijf of dat mogelijk is. De strijd is alvast nog niet gestreden.”

Tegen de kleigroeve in Aalbeke, die de nv Bosschaert plant, werden meer dan 300 bezwaarschriften ingediend. De stad bekijkt nu of ze allemaal ontvankelijk zijn. Tegen uiterlijk dinsdag 24 juni moet stad Kortrijk een advies geformuleerd hebben aan de provincie, die tegen midden augustus een beslissing neemt. (AXV-foto AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier