Royal Ostend Golf Club in De Haan wint milieuprijs

Redactie KW

De Royal Ostend Golf Club kreeg maandag de prestigieuze ‘Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu’ voor de duurzame omvorming van haar terrein naar een volwaardige ‘links’ golfbaan.

De Royal Ostend Golf Club werd door de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu geselecteerd uit vijf genomineerden. Doorslaggevend was voor de jury het ecologisch engagement van de golfclub, die daarvoor een tienpuntenplan volgt. Onder meer door het pesticidengebruik drastisch te verminderen, fauna en flora te inventariseren en niet-inheemse plantensoorten te verwijderen, slaagde de club erin het natuurlijke duinlandschap op haar domein te versterken. Om zeldzame planten en vogels een kans te geven, werd het maaibeheer op de golfbaan aangepast en ook het grondwaterverbruik is er de voorbije jaren drastisch teruggedrongen.

Royal Ostend Golf Club in De Haan wint milieuprijs

Op het golfterrein zijn nu weer zeldzame planten en vogels te spotten zoals zeegroene zegge en waternavel, patrijzen en roodborsttapuiten. Ook door de aanplanting van droogteresistente grassoorten wordt de duinheide verder opgewaardeerd. “De golfclub is erin geslaagd een mooi evenwicht te realiseren tussen het behoud en verbetering van de ecologische rijkdom, en anderzijds de technische noden van een kwalitatief hoogstaand golfterrein“, zei juryvoorzitter Jurgen Tack, directeur van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Voorts krijgen de clubleden natuureducatie, waardoor ook zij op de hoogte zijn van de ecologische waarde van het golfterrein. Die aanpak getuigt volgens de jury van heel wat moed.

Met de toekenning van de jaarlijkse milieuprijs wil de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu landeigenaars en privébeheerders aanmoedigen om het ecologisch engagement aan te gaan. De club gaat het prijzengeld van 25.000 euro nu gebruiken om de komende milieuprojecten op de golfbaan versneld te kunnen uitvoeren.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier