Roeselaarse onderzoeker genomineerd voor award Eos Pipet 2015

Redactie KW

Thomas Schaubroeck is bio-ingenieur aan de UGent en berekende de gezondheidswinst van bossen in Vlaanderen.

https://www.youtube.com/watch?v=H1eEkm81ZV4

Op zondag 22 november, de Dag van de Wetenschap, reikt wetenschapsblad Eos in Gent de Eos Pipet 2015 uit. Vijf laureaten zijn geselecteerd voor deze prijs die het tijdschrift toekent aan de meest beloftevolle jonge onderzoeker van het afgelopen jaar. De kanshebbers zijn woensdag bekendgemaakt.

Uit een longlist van 41 kandidaten, jonge wetenschappers verbonden aan een Vlaamse kennisinstelling, bedrijf of federale wetenschappelijke instelling, selecteerde een vakjury vijf laureaten. Biologe Aurora Geerts (KU Leuven) onderzocht de evolutie van watervlooien, en hoe deze dieren zich aanpassen aan de klimaatverandering. Fysicus Vincent Ginis (VUB) ontwierp een materiaal dat deeltjesversnellers aanzienlijk gevoeliger maakt. Geneticus Maarten Larmuseau (KU Leuven) loste eeuwenoude migratiemysteries op door middel van DNA-onderzoek. Bio-ingenieur Thomas Schaubroeck (UGent) berekende de gezondheidswinst van bossen in Vlaanderen, en biomedicus Sandra Schoors (KU Leuven) legde een link bloot tussen vetzuurverbranding en de vorming van bloedvaten. Daarmee leverde ze een bijdrage aan het kankeronderzoek.

Een vakjury onder leiding van filosoof Johan Braeckman duidt de winnaar aan. Voor de publieksprijs kan iedereen online stemmen via www.eoswetenschap.eu/pipet2015.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier