REPORTAGE Zeevondsten onder de loep genomen in Brugge

Redactie KW

In het Provinciaal Hof in Brugge lieten maandag heel wat mensen bijzondere schatten uit de Noordzee onderzoeken. Zij kwamen op uitnodiging van het project ‘SeArch’ dat archeologisch onderzoek uitvoert onder water.

SeArch organiseerde maandag een studiedag met gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland, maar het was toch vooral uitkijken naar de middagsessie. Wie ooit een bijzondere vondst deed op het strand, of op zee, mocht zijn object laten onderzoeken.

Niet minder dan 190 mensen schreven zich in. “En de meeste zijn komen opdagen”, aldus Jan Seys van het Vlaams Instituut van de Zee. “We hebben opmerkelijke zaken gezien. Zo had iemand twee stukken mee van een mammoetschedel. Iemand anders had dan weer een tand van een beer mee die hij had gevonden in Zeeuws-Vlaanderen. Ook dat is opmerkelijk, want beren zijn daar al een hele tijd weg”, aldus Seys. “Er kwamen ook enkele potscherven uit de Romeinse tijd boven water, en er was zelfs iemand met een stuk barnsteen. Dat is fossiel hars.”

De organisatoren spreken van een geslaagde middag. “Sommige stukken zijn te groot om mee te brengen. En sommige mensen zijn misschien ook bang dat we kostbare stukken in beslag zouden nemen. Er liggen alleszins nog veel schatten in zee. Nu er sprake is van energie-eilanden lijkt het ons interessant om zo vroeg mogelijk betrokken te zijn en onderzoek te voeren op die plaatsen. Terwijl ze daar toch graven, kan er archeologisch onderzoek worden uitgevoerd. Een duidelijke win-winsituatie”, aldus nog Jan Seys.

Van mammoettanden tot die van een witte haai


Geen ammoniet, een versteende inktvisachtige, maar een mammoettand had Ann Slegers uit Knokke-Heist mee. Die heeft ze zeker al 20 jaar. Eerst stond die op de schouw, later verhuisde de enorme tand naar de garage. “Hij vangt nogal veel stof,” lacht ze. De tand heeft haar man ooit opgevist uit zee. “We hebben in het begin getwijfeld, maar we weten nu toch al vele jaren dat het zou gaan om een mammoettand, dat hebben de experten hier ook bevestigd.”

REPORTAGE Zeevondsten onder de loep genomen in Brugge


Koen Peere uit Brugge had een hele verzameling zeevondsten mee. Onder meer een stuk van een mammoettand en even fascinerend: een tand van een witte haai. Eén van de experts schat die tand op meer dan 3 miljoen jaar oud. Koen was 20 jaar redder op het strand in Knokke-Heist en Zeebrugge. Zo kon hij echte schatten verzamelen. Op de foto pronkt hij met een versteend stuk gewei van een edelhert.

REPORTAGE Zeevondsten onder de loep genomen in Brugge


Vol verwachting is ook Katia Verbeest naar Brugge afgezakt. Ze heeft een bijzondere vondst gedaan, recent pas tijdens een les strandgids van Natuurpunt. Op het strand van Zeebrugge vond ze onder meer een volledige schedel van een zeezoogdier en inktviseitjes. Die vondsten heeft ze weggeschonken.

In Brugge heeft ze iets mee dat lijkt op een sponsachtig versteend voorwerp. Ze hoopt dat er iemand van de experten het raadsel kan oplossen, want tot nu toe heeft niemand haar kunnen vertellen wat het vreemde mysterieuze voorwerp is. Het zou kunnen gaan om hars, fossiele of kunsthars. In dat laatste geval is het niets waard. Maar ook in Brugge kan niemand haar verder helpen, helaas.

(Belga/AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier