REPORTAGE West-Vlaamse tuinen tellen gemiddeld de meeste vogels

De huismus. (Foto Natuurpunt, Filip De Ruwe)
Redactie KW

Tijdens het nationaal vogeltelweekend is de vink de op een na meest getelde vogel in onze tuinen.

De vink heeft plaats moeten ruimen voor de huismus. Dat is opmerkelijk, want vorig jaar scoorde de mus niet alleen minder dan de vink, maar er werden toen ook meer koolmezen dan mussen in de Vlaamse tuinen geteld. In onze provincie haalde de mus toen de tweede plaats.

West-Vlaamse top 10

Dit jaar dus op 1. De huismus, op 2 de koolmees, op 3 de vink. Daarna volgen de kauw, de merel, de Turkse tortel, de houtduig, de pimpelmees, de ekster en ten slotte op de tiende plaats de spreeuw.

Meeste vogels

Opmerkelijk resultaat is dat in de West-Vlaamse tuinen gemiddeld het grootste aantal vogels werd geteld. Per tuin zijn dat er 33 en dat is meer dan het Vlaams gemiddelde van 28 vogels per tuin.

Aan de vogeltelling hebben van het weekend 2.317 tellers deelgenomen, goed voor zo’n 53.000 vogels.

Hoe het komt dat de vink plaats moet ruimen voor de mus, heeft veel te maken met de weersomstandigheden. De schuwere vinken hoeven door het milde weer minder in tuinen te komen om zich te bevoorraden. Er is voldoende voer in de bossen. Ook al omdat het een goed notenjaar was, laat Natuurpunt weten.

Opvallend: de merel is de vogel die in het grootste aantal tuinen op bezoek komt. De zwarte zanger werd zelfs in meer tuinen vastgesteld dan vorig jaar.

Vogelwaarnemer Jan Desmet

Begenadigd vogelkenner en -waarnemer Jan Desmet heeft ook aan het grote vogeltelweekend deelgenomen. De publicist woont nabij een park op Christus-Koning in Brugge en houdt sowieso al heel nauwgezet zijn tuin en het luchtruim in zijn buurt nauwlettend in de gaten wat de aanwezigheid van vogels betreft.

“Ja, ik heb deelgenomen aan het telweekend. Ik vind dat niet slecht dat men op die manier mensen mobiliseert om aandacht op te brengen voor de natuur en voor de vogels in hun omgeving. Ik stel vast dat de christelijke liefdadigheid van het voeden van wie honger heeft, alleen maar groeiend is. Als zelfs de winkels van de Boerenbond en andere warenhuizen grote hoeveelheden strooivoer verkopen, dan is dat toch veelbetekenend,” zegt Jan Desmet.

Kwakkelende mussen

Over de waarnemingen in zijn tuin in Brugge is hij wat ontgoocheld. “Enkele dagen voor het telweekend zaten hier twee barmsijsjes in de tuin. Maar van het weekend hebben we ze niet gezien. De mussen doen het hier niet zo goed als elders. Ze zijn hier al enkele jaren aan het ‘kwakkelen’. We hebben er een 3 tot 4 geteld, maximum van het weekend.”

Het waren in de Brugse tuin van Desmet van het weekend vooral vinken die er te gast waren. “Op een bepaald moment zaten er zeker een 15-tal”, zegt hij. Voor de rest bij Jan Desmet ook en vooral groenvinken, kauwen, een roodborstje, kool- , pimpel- en staartmezen én… een vaste gast, een houtduif.

“Die houtduif zit hier al zeker 5 jaar als vaste gast. We weten dat zo goed, omdat we de duif herkennen. Ze heeft een handicap aan de tenen. Soms blijft hij een aantal maanden weg en dan ineens is hij er weer. Dat is zeker al vijf jaar zo.”

Scholen

Er is ook op school geteld. Dat gebeurde vorige week donderdag en vrijdag. De meest voorkomende vogel in de omgeving van de speelplaatsen was de kauw. Aan de telling namen 27 West-Vlaamse scholen deel, dat is van alle provincies, het grootste aantal.

Nog meer tellen? Het kan. De vogeltelgegevens worden pas op maandag 10 februari afgesloten. Wie dat wil kan op de telwebsite van Natuurpunt terecht: www.vogelweekend.be

De resultaten van het vogeltelweekend vorig jaar:

resultaten_vogelweekend_2013.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier