REPORTAGE Pauwen teisteren buren van kasteeldomein Les Acacias in Sint-Andries

Redactie KW

Rond deze tijd van het jaar houdt een immer uitdijende populatie pauwen de buren van het kasteeldomein Les Acacias uit hun slaap. Het stadsbestuur, dat onlangs een gedeelte van het domein aankocht, is nu na eerdere klachten van plan om de dieren te laten weghalen. Later dit jaar wordt het domein opgekuist om er een publieke parkfunctie aan te geven.

De omwonenden van het kasteeldomein Les Acacias, de overwoekerde site tussen Legeweg en Hogeweg, weten als geen ander wanneer de paartijd van de pauwen weer is aangebroken. “Eind maart al lieten ze van zich horen, steevast van ‘s ochtends in de vroege uurtjes. Maar dit jaar blijft het uitzonderlijk lang doorgaan, nochtans duurt die paartijd bij mijn weten hooguit twee à drie maanden”, zegt Jan Simoens van hotel/restaurant het Pannenhuis, die er zelf al verschillende keren de wijkagent op aansprak.

“De politie zegt zich van het probleem bewust te zijn, maar kan er zelf ook niets tegen beginnen”, klinkt het.

De pauwen houden ook de hotelgasten wakker. “‘s Ochtends bij het ontbijt maken ze er ons attent op. Sommigen met de glimlach, anderen duidelijk minder gecharmeerd.”

Zegt het spreekwoord…

De pauwen zijn ook in het straatbeeld een vertrouwd gegeven geworden. “Het grootste deel van de dag blijven ze binnen de muren van het domein, maar in de late namiddag beginnen ze uit te vliegen. Dan gaan ze op omheiningen en daken zitten”, vertelt Jan. “Soms vliegen ze zelfs tegen de ramen: ik las ergens dat pauwen gefascineerd zijn door hun spiegelbeeld. Ze zien zichzelf graag, niet voor niets bestaat die uitdrukking fier als een pauw.”

De site zou deels een publieke parkfunctie krijgen, en daar kijken de omwonenden nu al naar uit. “Dat ze het park maar gauw openstellen, voor iedereen zou dat een verademing zijn. Dit is anders een rustige buurt, maar die pauwen maken het soms al te bont. Ik vermoed dat er ondertussen wel tientallen rondlopen”, aldus nog Jan Simoens.

Vroeg uit de veren

Ook André Victoor die wat verderop in de Hogeweg woont, ziet de pauwen wel eens voorbijkomen. “Het is algemeen bekend dat ze hier graag op straat paraderen. De laatste tijd komen ze echter ook weer over de daken trippelen, meestal ‘s ochtends in alle vroegte en daarbij laten ze vaak heel wat vuiligheid achter”, zegt hij. “Van het lawaai hebben we zelf niet zoveel last, onze slaapkamer bevindt zich immers achteraan de woning. Maar onlangs bleven hier gasten overnachten en zij werden ‘s ochtends wel wakker van het kabaal. Ze dachten eerst dat het werkmannen waren. Het echte probleem is dat het wat uit de hand begint te lopen: de populatie neemt alsmaar verder toe en de pauwen beginnen ook meer en meer uit te zwermen.”

Populatie groeit

Schepen voor leefmilieu en dierenwelzijn Mieke Hoste volgt het probleem op. “Vorig jaar bleef de overlast nog binnen de perken. De omwonenden gaan er ook elk op hun manier mee om, niet iedereen ervaart de pauwen als een last”, zegt ze. “De populatie wordt echter elk jaar groter, in de toekomst zou het dus echt wel een probleem kunnen worden. En aangezien de vermeende eigenaar van de pauwen geen gehoor geeft aan onze aanmaningen, hij beweert immers dat ze weinig overlast geven, gaan we nu zelf stappen ondernemen om de dieren te laten weghalen.”

De paartijd van de pauwen valt volgens Mieke Hoste normaal rond mei, juni. “Maar dat is ook een beetje afhankelijk van het weer, die dieren volgen hun eigen ritme. Hoe dan ook moet er iets gebeuren, anders krijgen we volgend jaar gegarandeerd weer dezelfde klachten te behandelen. Wij gaan nu het vogelopvangcentrum in Beernem de opdracht geven om de pauwen te verwijderen.”

Niet voederen

Volgens Mieke Hoste valt het ook af te raden om de dieren te voederen. “Vooreerst is dit een vorm van sluikstorten. Maar het is ook een inbreuk op het voederverbod op openbare plaatsen. Mensen doen dat misschien met de beste bedoelingen, maar het kan ongedierte aantrekken.”

De buurtbewoners kunnen daarvan meespreken. “Wij zijn hier begin jaren tachtig komen wonen, en het domein lag er toen al verwaarloosd bij”, getuigt André Victoor. “De eigenaar liet er vuilnis achter waar meeuwen en ratten op af kwamen, maar we hebben ook nog met zwarte vlaggen actie gevoerd tegen de overlast van hanen. Ooit zaten er zelfs toekans op het domein.”

Openbaar buurtpark

Het stadsbestuur kocht onlangs het parkgedeelte van het domein aan met de intentie om er een openbaar buurtparkje in te richten. “Waar we kunnen, behouden we groen omdat dit belangrijk is voor de leefkwaliteit van de woonbuurten. In de onmiddellijke omgeving is nu nog nergens zo’n openbaar parkje”, zegt schepen voor stadsreiniging en groen Philip Pierins, die er ook op wijst dat het stadsbestuur ondanks de gedeeltelijke overname van het domein niet aansprakelijk is voor de pauwen. “Daar de vermoedelijke eigenaar verzaakt om ze daar zelf weg te halen, zullen we nu vanuit het stadsbestuur de nodige stappen ondernemen. Hopelijk kunnen we dan in het najaar van start gaan met de opkuis van het verwilderde domein.”

(Wim Kerkhof)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier