REPORTAGE: Groene Kring lanceert pop-upboerderij op Grote Markt van Roeselare

Dieter Vanneste met de kleuters van de gemeenteschool van Hooglede. © Foto PVH
Redactie KW

Nog tot 16 uur staat er op de Grote Markt van Roeselare een heuse pop-upboerderij. Zo wil de Groene Kring kleuters en kinderen tonen waar hun voedsel vandaan komt.

De Groene Kring, een vereniging voor jonge land- en tuinbouwers in Vlaanderen, organiseert elk jaar een pop-upboerderij in Vlaanderen. Het minidorpje vol fauna en flora streek voor het eerst neer in Roeselare, tot grote tevredenheid van nationaal Groene Kring-voorzitter Marijke Jordens.

“Met deze pop-upboerderij voor één dag willen we kinderen en kleuters tonen waar ons voedsel vandaan komt”, legt Marijke uit. “Melk, vlees en groenten belandden immers niet zomaar in de rekken van de supermarkt.”

Horen, zien en ruiken

“Zo goed als alle lagere en kleuterscholen uit de bede regio komen vandaag langs. We rekenen op zo’n tweeduizend kinderen. En het enthousiasme is groot. Ze worden telkens door een begeleider – een vrijwilliger van Groene Kring – op sleeptouw genomen en leren de werking van een boerderij kennen aan de hand van verschillende standjes. Zo kunnen ze via een spelletje leren hoe een koe gemolken wordt, ze mogen een zaadje planten en dat zelfs mee naar huis nemen en zien alle dieren van de boerderij in levende lijve: koeien, geiten, biggetjes, konijnen, kippen…”

Blikvanger zijn evenwel de grote tractoren. “Daar kijken de kinderen hun ogen uit”, glimlacht Marijke. “Iets compleet anders dan de exemplaren die ze in tekenfilms zien. Hier kunnen ze de boerderij zien, horen en ruiken.”

Dieter Vanneste, een jonge landbouwer uit Ingelmunster, is een van de vele vrijwilligers op de pop-upboerderij. “En dat doe ik met plezier”, zegt hij. “Deze kinderen zijn immers onze toekomst. Het is belangrijk dat ze eens zien hoe een boerderij werkt. Ik ben de hele dag als stier verkleed en leid de kinderen rond. Ze genieten met volle teugen. En ik ook”, glimlacht Dieter.

Gemeenteschool Hooglede op post

Ook kleuterleidsters Kaat Lezy en Heide Boussier van de gemeenteschool in Hooglede zijn naar de pop-upboerderij afgezakt. “Een prachtig initiatief”, klinkt het. “We hebben van de gelegenheid gebruikt gemaakt om een projectweek rond de boerderij te maken, met dit bezoek als hoogtepunt. Ze komen ogen te kort.”

“En we vinden het belangrijk om onze kleuters iets bij te brengen over de landbouwsector, want dat blijft een hoeksteen van onze maatschappij. Bijna alle leerlingen en kleuters van onze school zullen vandaag naar de Grote Markt afzakken. Dit mag van ons elk jaar plaatsvinden.”

De pop-upboerderij is nog tot en met 16 uur te bezoeken op de Grote Markt van Roeselare. Volgend jaar wordt de gelegenheidsboerderij in Mechelen opgeslagen.

(PVH – Foto’s PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier