REPORTAGE Brandweerlui uit Brugge, Torhout en Knokke-Heist op cursus bij SOS Reptiel

Foto's WK
Redactie KW

Een groep hulpverleners van de brandweer ging woensdagavond op cursus bij het reptielenopvangcentrum SOS Reptiel langs de Oostendsesteenweg in Houtave.

Ze leerden er alles over slangen, hagedissen en gevaarlijke schildpadden. “Het is voor hulpverleners niet zo uitzonderlijk dat ze met gevaarlijke reptielen te maken krijgen. En dat zijn niet altijd slangen, ook schildpadden kunnen gevaarlijk zijn”, zegt Mario Goes van SOS Reptiel.

Toch zijn het vooral slangen die bij de meeste mensen een natuurlijke schrikreactie oproepen. “Daarom zijn preventie en sensibilisering zo belangrijk. Met onze workshops proberen we op een praktische manier onze kennis door te geven en de urban legends rond reptielen te ontkrachten. Van hulpverleners wordt dan wel verwacht dat ze in elke situatie kordaat en correct optreden, maar daarom zijn het nog niet allemaal reptielenliefhebbers. Wij leren ze slangen en andere reptielen op een veilige, maar ook op een diervriendelijke manier te immobiliseren. Een eerste belangrijke les is elk fysiek contact te vermijden.”

Slangenbeten

Het West-Vlaams Opleidingscentrum voor Brandweer-, Reddings- en Ambulancediensten (WOBRA) stuurde woensdagavond de brandweerkorpsen van Brugge, Torhout en Knokke-Heist op cursus. De brandweerambulanciers worden immers elk jaar bijgeschoold. Vincent De Dobbeleer, Dieter Maes, Rudy Van Hecke en Miguel Mortier van de Torhoutse brandweer maken kennis met de korenslang. “Zelf zijn we tijdens onze dienst nog nooit met reptielen in aanraking gekomen, al schijnt het toch meer en meer voor te vallen. Maar vandaag zijn we hier dus eerder preventief. We leren niet alleen hoe je reptielen moet vangen, maar ook hoe je slachtoffers van bijvoorbeeld een slangenbeet moet benaderen”, zegt Dieter Maes.

De collega’s van Brugge kwamen wel al eens voor een gevaarlijk reptiel te staan. “We hadden een oproep gekregen van een opvangtehuis voor vrouwen. Daar was een giftige koraalslang ontsnapt, die we dan overgebracht hebben naar het Serpentarium in Blankenberge. Ondertussen is dat wel al een jaar of acht geleden, sindsdien is het nooit meer voorgevallen”, zegt Dave Margot.

Brand in het Dolfinarium

Zijn collega Guido Aerts is al 36 jaar ambulancier bij de Brugse brandweer. “In 1988 zijn we moeten uitrukken voor de brand in het Dolfinarium. Toen we daar aankwamen, waren de slangen jammer genoeg allemaal dood”, vertelt hij. Hij is er niet meteen happig op om een slang te vangen. “Ik vind het vieze beesten, voor geen geld zou ik er een willen tegenkomen. Er bestaan ook zoveel soorten. Vandaag leren we er slechts enkele kennen, maar morgen komen we misschien een ander exemplaar tegen.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier