Rekenhof: “Zware fouten bij overheidswerken aan kust”

Redactie KW

De Vlaamse regering voerde tussen 2010 en 2012 werken uit in Nieuwpoort, Knokke-Heist, Blankenberge en Oostende, en die zouden niet allemaal volgens het boekje zijn verlopen, aldus het Rekenhof.

Het gaat om erg uiteenlopende werken aan de kustlijn, van de bouw van een veer tot de heraanleg van de stranden of veranderingen aan de jachthaven. Totale waarde: 35,6 miljoen euro. Het Rekenhof, de financiële controleur van de overheid, is in zijn laatste rapport niet mals voor de manier waarop die werken verliepen, zo staat te lezen in De Morgen.

Veertig procent ervan werd omgegooid nadat de oorspronkelijke opdracht al was toegekend aan een van de 43 aannemers. In het eerste jaar, in 2010, liep dat percentage zelfs op tot meer dan de helft (53,4 procent). Het leverde de Vlaamse regering schadeclaims op van aannemers die hun oorspronkelijke opdracht zagen slinken.

“Te flagrante afwijkingsmarges”

“De afwijkingsmarges zijn echt te flagrant”, meent oppositielid Bjorn Rzoska (Groen). “Als de opdracht van de werken zo fundamenteel verandert, moeten er nieuwe aanbestedingen worden uitgeschreven. Het is zeer vreemd dat dit hier niet gebeurd is.”

Gemeenten gaan er normaal gezien van uit dat openbare werken en cours de route nog voor 15 procent kunnen wijzigen. Eenmaal daarboven bepaalt de wet dat er een nieuwe aanbesteding moet komen. Als oorzaak van al die veranderingen heeft het Rekenhof het over “gebrekkige voorstudies en onzorgvuldige grondonderzoeken, ramingen en opmetingen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier