Regionaal Landschap IJzer & Polder graaft grachten en poelen voor fauna en flora

Redactie KW

Bedoeling is dat sommige plantensoorten weer aan een comeback kunnen werken in Lampernisse.


Kunnen zwanenbloem, lidsteng en heel wat andere plantensoorten beginnen zo misschien weer aan een sterke opmars in de komgronden van Lampernisse. Uit een studie van de Nationale Plantentuin van België blijkt immers dat de oorspronkelijke plantenrijkdom van het komgrondengebied enorm achteruitgaat. Dit kan opgelost worden door de sloten en grachten in dit waterrijke gebied terug te herstellen.

Om de vegetatie verder te stimuleren graaft het Regionaal Landschap IJzer & Polder nu samen met enkele partners en de plaatselijke landbouwers terug enkele kilometer grachten, poelen en weddings in de komgronden. Op die manier herstelt het regionaal landschap de komgronden, die zich opnieuw als een waterrijk gebied kunnen ontwikkelen. Een goede zaak voor zowel de landbouw als natuur. Koeien lessen hun dorst opnieuw in natuurlijke veedrinkplaatsen en de aanwezigheid van water komt ook zeldzame planten en weidevogels, zoals de grutto en in het recente verleden zelfs de zeer zeldzame velduil, ten goede.

Regionaal Landschap IJzer & Polder graaft grachten en poelen voor fauna en flora


Met de graafwerken in Lampernisse is het Regionaal Landschap IJzer & Polder niet aan zijn proefstuk toe. Eerder realiseerde het regionaal landschap al graafwerken in het gebied de Drie Mussen. Ook deze graafwerken hervatten binnenkort en nemen gedurende de komende maand bijna tien kilometer grachten en laantjes en net geen 40 poelen en weddings onder handen. In beide gebieden is het de bedoeling om hieraan gedurende de komende jaren verder te werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier