Recyclageprimeur met oude matrassen voor Vanheede in Geluwe

Redactie KW

Vanheede Environment Group in geluwe scoort een nationale primeur.

Elk jaar worden er in België meer dan 1,1 miljoen matrassen weggegooid. Een matras weegt gemiddeld twintig kilogram, dus is dat goed voor ruim 22.000 ton afval per jaar. O-Mat, onderdeel van Vanheede Environment Group uit Geluwe, scoort met zijn oplossing een recyclageprimeur.

“In september 2012 lanceerde de Waalse minister van leefmilieu een oproep om projecten ter verbetering van de selectieve afvalinzameling en -recyclage in te dienen. Vanheede Environment Group diende als geïntegreerd milieubedrijf het project O-Mat in”, zegt Nico Kimpe, manager tapijt- en polymeerrecyclage bij Vanheede.

“O-Mat wil de selectieve inzameling van gebruikte matrassen verbeteren. Ons pilootproject werd weerhouden en dat gaf ons de kans om de afvalstroom van matrassen te identificeren en te analyseren. Daaruit bleek dat het merendeel van de oude matrassen gewoon met het grof vuil wordt vermengd en verbrand. In Wallonië gaat het over 350.000 matrassen per jaar. Selectieve inzameling, valorisatie en recyclage van oude matrassen kan dat probleem oplossen.”

(PD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier