Recreatieverbod op Boudewijnkanaal Brugge door slechte waterkwaliteit

Redactie KW

Er gelden al heel wat captatie- en recreatieverboden in West-Vlaanderen door slechte waterkwaliteit en daar komt nu het Boudewijnkanaal in Brugge bij. Dat meldt de stad vrijdag. Er zijn giftige stoffen vastgesteld, met name dinoflagellaten en wellicht zijn er ook blauwalgen aanwezig.

De aanhoudende hitte en droogte heeft gezorgd voor een verslechtering van de waterkwaliteit op het Boudewijnkanaal, vooral in de zone tussen het Groot Handelsdok en de Herdersbrug. Resultaten wezen uit dat er te weinig zuurstof is in het water en dat er ook sprake is “Prorocentrum” of dinoflagellaten, een giftige soort plankton.

Brugge vermoedt ook dat er blauwalgen of cyanobacteriën aanwezig zijn die eerder het kanaal Brugge-Oostende en Roeselare-Leie troffen. Uit vaststellingen bleek zelfs dat schelpdieren spontaan het water uitkropen.

De stad Brugge treft dan ook maatregelen. Er geldt een recreatieverbod. Vissen, kajakken, zwemmen is verboden net zoals andere watersporten. Ook schelpdieren meenemen voor consumptie mag niet. Er mag niemand in aanraking komen met het water.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier