“Recordaantal van dertig dode bruinvissen aangespoeld in eerste kwartaal”

Redactie KW

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar zijn er dertig bruinvissen dood aangespoeld aan de Belgische kust, een record.

Minstens tien exemplaren kwamen waarschijnlijk om als bijvangst in visnetten. Een Vlaams verbod op het gebruik van strandwarrelnetten door sportvissers is dringend nodig, zeggen Natuurpunt, Sea Shepherd, Sea First en BlueShark.

“Vorig jaar was met 128 gevallen al een recordjaar, maar in de eerste drie maanden van dit jaar spoelden nog meer dode dieren aan dan in dezelfde periode vorig jaar”, zegt Krien Hansen (Natuurpunt). “Zo dreigt 2014 opnieuw een triest jaar te worden voor de bruinvis.”

De vier organisaties zijn gestart met een bewustmakingscampagne, een strandevenement met Tom Waes op 1 mei en een petitie op warrelniet.be. Ze vragen een Vlaams verbod op het gebruik van warrel- of kieuwnetten bij recreatieve sportvissers, zoals dat al in Oostende het geval is.

Als tennisnetten op laagwaterlijn

“Warrel- of kieuwnetten worden pas sinds de jaren zestig gebruikt en zien er een beetje uit als tennisnetten die op de laagwaterlijn worden geplaatst”, verduidelijkt Hansen. “Bruinvissen zijn zoogdieren en kunnen maar enkele minuten onder water blijven. Wanneer ze in warrel- en kieuwnetten verstrikt geraken, stikken en verdrinken ze.” Hansen wijst op het bestaan van alternatieve methodes om op tong en andere platvissen te jagen, zoals korren, platnetten en fuiken met keerwand.

De bruinvis een beschermde soort die volgens de Habitatrichtlijn van de Europese Unie het strengste beschermingsregime verdient, maar het zijn de lidstaten die maatregelen moeten nemen om de recreatieve activiteiten te reguleren. Sinds 2009 heeft Vlaanderen en Soortenbesluit voor de bruinvis, al ontbreken momenteel de uitvoeringsbesluiten om de handhaving te bekrachtigen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier