Rampenplan afgekondigd na lek in tank met afvalwater bij Snack Foods in Veurne

Redactie KW

De brandweer kreeg vrijdagmorgen omstreeks 4 uur een oproep van milieuverontreiniging in de Albert I-laan in Veurne.


In een tank met afvalwater van de firma Pepsico (beter bekend als Snack Foods) was er een lek ontstaan, het vuile water was al een paar uur uit de tank aan het lekken. Het warme water was aan het dampen, maar er was geen gevaar voor de omgeving. Het anaërobe slib (dat niet giftig is) kwam eveneens in het pompstation Proostdijk, op het wegdek Albert I-laan en de Proostdijkvaart terecht.

Weg afgesloten

De Albert I-laan werd volledig afgesloten voor alle verkeer van aan de Brugse Steenweg tot aan de fabriek. Buiten was er een sterke onaangename geur waar te nemen. In de fabriek zelf moest de brandweer van Veurne met zuurstofflessen naar binnen gaan, daar er een sterke ammoniakgeur was en ze de motoren moesten stilleggen om het water te laten zuiveren. De civiele bescherming werd verwittigd om alles te komen opkuisen en de brandweer legde zandzakken aan om te voorkomen dat het water in de riolering raakte.

Rampenplan afgekondigd na lek in tank met afvalwater bij Snack Foods in Veurne


Rampenplan

De burgemeester van Veurne, Peter Roose, kwam ter plaatse om te zien hoe erg de situatie was. Op 4.56 uur werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Alle betrokken diensten (brandweer, politie, 112-dienst, Aquafin, het bedrijf en het polderbestuur Noordwatering) coördineren de actie vanuit het stadskantoor.

Alle pompstations werden stilgelegd zodat het slib niet verder in het rioolstelsel terecht kan of in de Lovaart. De waterontvangers op het wegdek werden afgedamd. Momenteel is een aannemer ter plaatse om in de Proostdijkstraat de vaart af te dammen.

Het slib in het pompstation Proostdijk wordt overgepompt naar het zuiveringsstation van Wulpen. In een volgende fase zal ook het slib in de Proostdijkvaart moeten geruimd worden naar het zuiveringsstation.

(SJ/JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier