Raad van State vernietigt vergunning voor drie windmolens langs A19 in Geluwe

Redactie KW

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) leverde eerder die vergunning af. De buurgemeenten Wervik en Zonnebeke trokken samen met enkele bewoners uit Beselare naar de Raad van State, om de goedkeuring te laten vernietigen.

Wervik en Zonnebeke gingen eerder in beroep tegen het afleveren van een milieuvergunning door de provincie aan de firma Aspiravi uit Harelbeke. De bouwvergunning werd dan weer afgeleverd door de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar. Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) verwierp eerder al een beroep tegen de installatie. Maar de schepencolleges van Wervik en Zonnebeke stelden ondertussen dezelfde advocaat aan, die de belangen van de twee gemeenten verdedigde bij het indienen van het annulatieberoep bij de Raad van State. De drie windmolens waren voorzien op ruim twee kilometer van de woonkern van Geluwe en op anderhalve kilometer van de woonkern van Beselare. Tijdens het openbaar onderzoek in april en mei 2014 werden zo’n 1.700 bezwaarschriften ingediend.

“Dit is een belangrijke veldslag die we wonnen”, reageert schepen van Ruimtelijke Ordening Bert Verhaeghe (Open Vld) uit Wervik. “De bal ligt nu terug in het kamp van de minister. Ze moet rekening houden met dat arrest. De Raad van State is van oordeel dat het landschap door de plaatsing van windmolens zal worden verstoord en de minister voor haar beslissing onvoldoende rekening hield met het landschappelijk waardevol agrarisch gebied.”

(EDB)