‘Puur Natuur’ lokt een pak volk naar Damme

Redactie KW

Ondanks de drukte rond Moederdag en dwars door Brugge kwamen heel wat mensen zondag genieten van het evenement Damme Puur Natuur.

In het prachtige natuurlandschap kon je onder meer terecht voor demonstraties wol maken en schapen drijven en scheren.

Een mooiere locatie voor een Dams evenement rond natuur en natuurlijk leven is moeilijk denkbaar. Het natuurgebied tussen de Damse vaart Zuid en de dorpskern is geknipt om in een ontspannen sfeer te genieten van natuuurbeleving in al zijn facetten. Voorheen ging het evenement van Natuurpunt Damme door het leven als ‘Lammetjesdag’, maar na een onderbreking van een jaar wordt nu gekozen voor het ruimer opgevatte Damme Puur Natuur.

Organisator Manu De Witte is alvast tevreden. “Doordat er nog heel wat andere evenementen te beleven zijn, kwam het hier wat trager op gang dan gewoonlijk, maar het doet toch plezier dat uiteindelijk toch zoveel mensen de weg naar Damme vinden. Ze maken hier kennis met uiteenlopende aspecten van natuur en ecologisch leven.”

Natuurpunt-collega Rudy Deplae vult aan: “Dit is een goed concept met veel actieve beleving. Het publiek maakt bijvoorbeeld van dichtbij mee hoe een schaap wordt geschoren en ziet hoe de herder omgaat met zijn kudde. Iets verderop wordt op artisanale wijze breiwol gemaakt. Er zijn standen met ambachtelijke producten zoals kazen, honing, fruit en groenten,… Je steekt hier ook heel wat op over ecologisch verantwoord leven en werken.”

Volgens Ewout Zwaenepoel van Natuurpunt kan dit een aanzet zijn voor de ontwikkeling van een echt ecotoerisme in Damme. “Activiteiten waarbij natuur, actieve beleving, ‘smaak’ en cultuur gecombineerd worden zijn de toekomst! Maar dan moeten we Damme wel koesteren en erover waken dat niet al teveel ‘stedelijke’ ambities de bovenhand halen. We hebben hier dus geen stadsparken met brede paden en zitbanken nodig. De natuur mag in zekere mate toegankelijk zijn, maar blijft liefst zo ongerept mogelijk.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier