Provinciedomein Raversyde krijgt nieuw aanzicht

Redactie KW

Het volledig vernieuwd natuurpark opent op 17 maart en de Duitse kustbatterij Aachen uit WO I moet volgend jaar één van de grote blikvangers worden.

Het masterplan voor de uitbouw van het provinciaal domein Raversyde krijgt meer en meer vaste vorm. “Samen met het Zwin moet het provinciedomein Raversyde één van de topattracties aan de kust worden. En met de geleidelijke realisatie van ons masterplan ervoor zijn we meer dan op de goede weg.” Gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) is formeel: de facelift van het 43 hectare groot domein zal voor een nieuw elan zorgen en het veel attractiever maken. Het natuurgedeelte van het domein is inmiddels volledig vernieuwd en gaat officieel open op 17 maart. Doorheen het park loopt nu een fietspad dat deel uitmaakt van het Groene Lint rond Oostende. Niet streekeigen beplanting werd verwijderd. In de plaats komen er duizenden nieuwe bomen en planten. De Provincie zal voor het aanplanten vanaf zondag 1 februari beroep doen op het ruime publiek en ook de scholen zullen de dagen erop een handje kunnen toesteken. Het park heeft nu ook een functioneel speelplein, een uitkijktoren en een grote losloopweide voor honden gekregen. “Belangrijk was om voor uniformiteit en eenheid in het project te zorgen”, zegt Guido Decorte. “Vooral om de kakofonie van al die afzonderlijke elementen uit de wereld te helpen.”

Er staan in de nabije toekomst nog meer ingrijpende initiatieven op stapel. “Op het domein bevindt zich de enige resterende Duitse kustbatterij uit WO I: de batterij Aachen”, gaat Decorte verder. “Ik wil er de nadruk op leggen dat WO I heus niet alleen in de Westhoek werd uitgevochten, maar ook op zee en aan de kust. Aachen is daar het beste bewijs van. We zullen de batterij vanaf de winter van volgend jaar volledig in ere herstellen. De bunkers worden gerestaureerd en ingericht met geluid- en beeldelementen, de paden worden vernieuwd en toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers en in de villa Bastien komt een museum met het verhaal ven de kustverdediging. Aan dat alles hangt een kostenplaatje van ongeveer één miljoen euro. 250.000 euro komt van Toerisme Vlaanderen. We hopen om in het voorjaar van 2016 te kunnen openen. Later worden ook andere gedeelten van de duinengordel – met de restanten uit WO II -aangepakt” aldus nog Guido Decorte die verder meegaf dat er in 2017 een grote internationale expositie komt over de oorlog op zee. Het domein zal dit jaar bovendien één van de ankerpunten zijn voor de grote kunsttentoonstelling Beaufort. Het provinciedomein won de voorbije jaren trouwens al aan populariteit, geeft conservator Mathieu De Meyer mee. “We kregen het afgelopen jaar een recordaantal bezoekers over de vloer. Voor de drie musea samen, ‘Memoriaal Prins Karel’, ‘Atlantikwall’ en ‘ANNO 1465’ werden in totaal 136.293 bezoekers geteld. Dit is ruim 20 % meer dan in 2013 en bijna 40 % meer dan in 2012. Vooral Atlantikwall heeft er dankzij de tentoonstellingen ‘Atlantic Wall’ van Stephan Vanfleteren en ‘Private Shelter’, een samenwerking met kunstencentrum Vrijstaat O met 90.436 unieke bezoekers een uitstekend jaar op zitten.”

(DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier