Provincie zet actie rond zwerfvuil op poten

Redactie KW

In Brugge werd vanmorgen het startschot gegeven voor een gecoördineerde actie om zwerfvuil aan te pakken. Vandaag wordt over de hele provincie extra streng gecontroleerd.

“Drie op de vier Vlamingen storen zich aan zwerfvuil. De totale jaarlijkse opruimkost bedraagt maar liefst 61,5 miljoen euro”, liet provinciegouverneur Carl Decaluwé vanmorgen weten, in het bijzijn van minister Joke Schauvliege en substituut-procureur des Konings, Pascal Geerkens. “Er zijn vandaag heel wat initiatieven rond zwerfvuilbestrijding, van sensibiliseringscampagnes tot opruimacties”, aldus de gouverneur. “Concreet willen we met de provincie van start gaan met het handhavingsluik ‘Proper West-Vlaanderen’, een gecoördineerde actie over de hele provincie.” Aan het station van Brugge werd het startschot gegeven met een ludieke crimescene.

Daarvoor krijgt de provincie de steun van de West-Vlaamse afvalintercommunales, het netheidsnetwerk van ‘indevuilbak’, gemeenten en politiezones. Terreinbeheerders zoals de provinciale domeinwachters, bijzondere veldwachters, natuurinspecteurs, boswachters, wegentoezichters van het Agentschap voor Wegen en Verkeer, lijncontroleurs van De Lijn, veiligheidsagenten van Securail en de veiligheidsdienst van de NMBS voeren vandaag extra controles op het terrein uit.

Volgend jaar zou de actie uitgebreid worden naar een handhavingsweek. “We willen met een integraal zwerfvuilbeleid niet alleen het zwerfvuil in onze provincie flink terugdringen, maar ook andere provincies inspireren tot dergelijke acties.” (BVB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier