Provincie wil meewerken aan terugkeer schapen Damse Vaart

Kunnen er straks opnieuw beherderde schapen grazen langs de Damse vaart? © Archieffoto
Redactie KW

Provinciaal gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) wil meewerken aan de door de N-VA voorgestelde terugkeer van schapen langs de Damse Vaart. Hij stelt wel strikte voorwaarden.

“De Provincie is aangenaam verrast dat de Vlaamse Overheid plots wél een geherderde schaapskudde wil inzetten voor het beheer van de Damse Vaart”, zegt gedeputeerde voor leefmilieu Guido Decorte. “Waterwegen en Zeekanaal gaf tot nu toe altijd het eenduidige signaal dat schapenbegrazing langs de Vaart omwille van de meerkost geen optie was voor hen.”

De weigering van Waterwegen en Zeekanaal, een agentschap van de Vlaamse Overheid, om op de door haar beheerde rechteroever te werken met begrazing door schapen was de doorslaggevende reden voor de provincie om op de linkeroever ook geen schapen in te zetten. “Volgens de overeenkomst tussen de Provincie en W&Z moet het beheer van beide oevers immers op een uniforme manier gebeuren”, is Decorte duidelijk. “In het licht van deze nieuwe wending willen we ons vanuit de provincie engageren om de volledige financiering van de schaapsbegrazing op de linkeroever op ons te nemen.”

“Ook nodige centen tellen”

Maar dan verwacht de Provincie wel dat de Vlaamse Overheid (W&Z dus) instaat voor de financiering van het beheer op de rechteroever en de daarbij horende aanbesteding van de begrazingsopdracht. De gedeputeerde voegt nog toe dat de 15.000 euro, die door Vlaams minister Weyts (N-VA) bijkomend zou worden uitgetrokken, ruim onvoldoende is voor het beheer van één oever. “Men zal dus niet alleen schaapjes moeten tellen, maar ook de nodige centen…”, klinkt het vanuit de Provincie.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier